Zuckerberg laat zich voor het eerst uit over beursgang - ‘teleurstellend’

Marc Zuckerberg tijdens de TechCrunc conferentie gisteravond in San Fransisco. Het was zijn eerste publieke optreden sinds de geflopte beursgang in mei.
Marc Zuckerberg tijdens de TechCrunc conferentie gisteravond in San Fransisco. Het was zijn eerste publieke optreden sinds de geflopte beursgang in mei. Foto AFP / Kimihiro Hoshino

Oprichter en topman van Facebook Marc Zuckerberg heeft zich voor het eerst uitgelaten over de als mislukt beschouwde beursgang van het bedrijf in mei. Zuckerberg kwalificeerde de prestaties van zijn bedrijf als “duidelijk teleurstellend”, zo zei hij gisteravond op een technologieconferentie.

Terwijl Facebook goed was voor een van de grootste beursgangen ooit, kwam de koers al snel in een vrije val terecht. Sinds de beursgang in mei is Facebook in waarde gehalveerd. Het aandeel ging voor 38 dollar naar de beurs, maar stond gisteravond na het sluiten van de beurs nog op 19,43 dollar. Aandeelhouders hebben het bedrijf aangeklaagd voor de teleurstellende beursgang.

Zuckerberg verliest negen miljard

Zuckerberg verloor door de teleurstellende beursgang negen miljard dollar. Maar ook veel medewerkers verloren geld, erkende Zuckerberg, daaraan toevoegend dat hij hoopt dat ze toch blijven en zelfs “hun inzet verhogen”.

“Waarschijnlijk levert dit wel wat gedemoraliseerde medewerkers op.”

Zuckerberg richtte zich tijdens de conferentie ook op criticasters die de winstgevendheid van Facebook in twijfel trekken, vooral op mobiele telefoons waar advertenties moeilijk op weer te geven zijn. De topman die ook dit keer weer gekleed ging in zijn befaamde grijze t-shirt, jeans en gympen benadrukte dat juist het mobiele platform winstgevend kan gaan worden.

‘Geen Facebook-telefoon’

Geruchten dat Facebook bezig is een eigen mobiele telefoon te ontwikkelen, werden door Zuckerberg ontkend: “Dat is zo duidelijk een verkeerde strategie”, zei Zuckerberg.