Spanje overweegt steunaanvraag bij ECB, maar ‘absoluut geen bailout’

De Spaanse premier Mariano Rajoy tijdens een persconferentie met de Finse premier Jyrki Katainen (buiten beeld) gisteren.
De Spaanse premier Mariano Rajoy tijdens een persconferentie met de Finse premier Jyrki Katainen (buiten beeld) gisteren. Foto Reuters / Andrea Comas

Spanje denkt erover de hulp in te roepen van het nieuwe programma van de Europese Centrale Bank waarbij staatsobligaties worden opgekocht van landen in problemen. Van een volledige ‘bailout’ is geen sprake.

Dat zegt Rajoy vandaag in een interview met Finse kranten dat gisteren werd afgenomen.

De ECB kwam vorige week met het plan om onder strikte voorwaarden staatsobligaties op te kopen van landen waar de rente te veel oploopt. Die landen moeten dan in ruil voor het opkopen van de obligaties formeel steun vragen bij het Europese noodfonds en zich zo onder toezicht plaatsen van de ECB. Spanje worstelt al langere tijd met een hoge rente, die het afbetalen van de schulden alleen maar lastiger maakt.

De precieze woorden van Rajoy:

“Naast groei van onze economie overweeg ik maar één andere optie en dat is het aangekondigde mechanisme van de ECB gebruiken. [...] Het is absoluut uitgesloten dat we een bailout voor het hele land nodig hebben.”

De Spaanse premier herhaalde dat zijn regering goed zal bekijken welke voorwaarden het ECB-programma met zich meebrengt en voegde daaraan toe dat hij niet wil dat anderen hem vertellen hoe hij zijn begroting inricht.

Mario Draghi, president van de ECB, zei vorige week dat de ECB “zal doen wat nodig is” om de euro te redden. De bank zal maandelijks informatie publiceren over de obligaties die het opkoopt.