Pak de lurkers

Jammer dat het interessantste nieuwe voorstel van een politicus in verkiezingstijd nogal terloops gelanceerd werd in het tv-programma Knevel & Van den Brink. Ik bedoel het plan van Geert Wilders om de overheid onze koffiehuizen te laten controleren.

De mensen die daar aan de waterpijp zitten lurken, aldus Wilders, zouden best aan het werk kunnen. De overheid zou er moeten binnenvallen om de lurkers te vragen of zij een uitkering genieten dan wel zich ziek hebben gemeld. Vervolgens zouden ze aan het werk kunnen worden gezet.

Mijn fantasie bloeit meteen op: daar rijdt het politiebusje (ME?) al voor. Hoeveel agenten van het toch al overbelaste politieapparaat zijn er per koffiehuis nodig, dat wil zeggen: moeten onttrokken worden aan de bestrijding van de zware criminaliteit? Tien, twintig? Zoiets. Er valt weliswaar van waterpijplurkers geen al te heftige tegenstand te verwachten, maar je kunt niet het risico nemen dat de agenten, bedwelmd door de waterpijpdampen, het koffiehuis uitgeknikkerd worden.

Hoeveel koffiehuizen zijn er in Nederland? Honderden. Om die allemaal te controleren moet je een politiemacht op de been brengen waarmee je de hele Nederlandse maffia voor eens en altijd in de boeien zou kunnen slaan. Goed nieuws dus voor Holleeder en zijn maten – die kunnen voorlopig op vrije voeten blijven.

We vervolgen de razzia van Wilders. Eenmaal in het koffiehuis trekken de politiemensen de lurkers achter hun pijp vandaan. Ze moeten met de handen op de rug tegen de muur gaan staan en vragen beantwoorden van een batterij meegekomen ambtenaren van Sociale Zaken. Uitkering? Ziek? De antwoorden worden meteen doorgeseind naar het stadhuis waar ze geverifieerd worden door andere ambtenaren.

Zo kunnen uitkeringen stante pede worden stopgezet. Hét criterium daarbij is en blijft de waterpijp. Uitkeringstrekkers mogen – vooral als ze autochtoon zijn – een biertje drinken en shag roken, maar de waterpijp, nee.

Toch lijkt het me beter als Wilders de kring van verdachten wat wijder maakt. Al was het maar om de voorspelbare kritiek uit de linkse grachtengordel te voorkomen. Let wel: hij heeft het over koffiehuizen, niet over coffeeshops. Toch zie ik in talloze coffeeshops veel volbloed Nederlandse hangvolwassenen, al of niet met uitkering, urenlang blowen. En betrek er dan ook maar meteen al die gezellige stamcafés bij waar de oer-Hollandse clientèle de godganse dag schuine moppen staat te tappen.

Maar waarom zouden we het daarbij laten? Wat hebben al die mensen in de grote stad bijvoorbeeld midden op de dag in de bioscoop te zoeken? Hebben ze niks beters te doen? Doe dus halverwege de voorstelling de lichten aan, grijp het werkschuwe volkje in de kraag en voer het af. En neem in één moeite door alle sportscholen in de buurt te grazen. Haltertje heffen terwijl een normaal mens op kantoor zit – schande.

Ik zou, als ik Wilders was, nog enkele stappen verder willen gaan. Waarom de Kalverstaat niet midden op een doordeweekse dag plotseling afgezet? Iemand met een gewone Hollandse baan heeft toch geen tijd om daar maar wat rond te banjeren? Het lijkt soms wel of de halve provincie er vakantie viert.

En neem nou zo’n verkiezingsdag als vandaag. Hoe komt het toch dat zoveel mensen de gelegenheid hebben om overdag te stemmen? Is dat niet verdacht? Voortaan krijgen alle uitkeringstrekkers een stemverbod. Dat stemmen moet geen linkse hobby worden.