Medvedev wil bandleden Pussy Riot uit het gevang hebben

Het ‘concert’ dat de Pussy Riots in februari gaven in de Christus Verlosserskathedraal in Moskou. Foto AP / Sergey Ponomarev

De Russische premier Dmitri Medvedev is van mening dat de drie veroordeelde leden van de punkband Pussy Riot moeten worden vrijgelaten. Een langere gevangenisstraf voor de bandleden zou “onproductief” zijn.

De opmerkingen van de premier en voormalig president zouden naar eigen zeggen geen poging zijn om de zaak te beïnvloeden, maar slechts een persoonlijke visie zijn. De drie dames werden vorige maand wegens ‘hooliganisme’ tot twee jaar strafkamp veroordeeld. De zitting van het hoger beroep vindt 1 oktober plaats.

Nadezhda Tolokonnikova, Maria Alyokhina en Yekaterina Samutsevich zitten inmiddels al vijf maanden vast wegens het ten gehore brengen van hun ‘punkgebed’ in de belangrijkste kathedraal van Moskou. In de video van hun actie halen twee bandleden, hun gezichten verborgen door maskers, uit naar president Poetin. in het gebed protesteerden zij tegen de hechte band tussen de Russisch Orthodoxe kerk en het autoritaire regime in hun land.

Medvedev bekritiseert de daad van de dames overigens wel. De premier zei “ziek te zijn geweest van wat zij deden, van hun verschijningen en van de hysterie die erop volgde.”

In aanloop naar het proces werd wereldwijd actie gevoerd voor de vrijlating van de punkband. Zo gingen in verschillende steden mensen de straat op en werd een petitie opgezet. NRC wijdde een In Beeld aan het wereldwijde protest.