Medewerker Amerikaans consulaat Libië gedood

Bij gewelddadige protesten in Benghazi werd het Amerikaanse consulaat in brand gestoken.
Bij gewelddadige protesten in Benghazi werd het Amerikaanse consulaat in brand gestoken. Foto: Reuters / Esam Al-Fetori

Een medewerker van het Amerikaanse consulaat in Libië is omgekomen tijdens protesten tegen een anti-islamvideo. Dat heeft Hillary Clinton, Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken, zojuist bevestigd tegenover persbureau AP.

Het gebouw van het consulaat in Benghazi is in brand gestoken. Volgens ooggetuigen gebruikten de betogers automatische geweren en handgranaten tegenover Libische veiligheidsmedewerkers die het gebouw moesten beschermen.

Amerikaanse ambassade in Caïro aangevallen

Ook in Egypte vielen betogers diplomatieke gebouwen van de VS aan. De Amerikaanse ambassade in Caïro werd bestormd; daarbij zijn zover bekend geen doden gevallen. Het merendeel van de medewerkers had het gebouw verlaten nadat zij waren gewaarschuwd over de aanstaande demonstratie.

Anti-islamvideo: belediging profeet Mohammed

Aanleiding voor de gewelddadige protesten zou een anti-islamvideo zijn van een Amerikaanse groepering, met onder anderen de Amerikaanse dominee en koranverbrander Terry Jones. De video Innocence of Justice geheten, werd uitgebracht op 11 september, de dag dat de aanslagen op het World Trade Center van 2001 in New York werden herdacht. In de video wordt de profeet Mohammed voorgesteld als een kinderverkrachter en moordenaar.

Reactie Hillary Clinton: geen enkele rechtvaardiging voor geweld

Clinton zegt in een reactie dat ze de aanvallen scherp veroordeelt. Ze heeft de Libische president opgeroepen te helpen Amerikaanse burgers in Libië te beschermen. Ze zegt iedere moedwillige belediging van andermans religie te betreuren, maar dat er geen enkele rechtvaardiging is voor deze gewelddadige acties.

Op amateurbeelden op Youtube van de protesten in Egypte is te zien hoe Amerikaanse vlaggen worden verscheurd en verbrand:
http://www.youtube.com/watch?v=yL5OSV5jO5o