iPhone 5: lichter, dunner en een beetje groter

Woensdagavond onthulde Apple de nieuwe iPhone 5 en besturingssysteem iOS 6. Spoiler alert: de verrassingen zijn beperkt – vrijwel alle specificaties van het toestel waren al uitgelekt tot op een detailniveau dat voor het doorgaans zwijgzame Apple ongebruikelijk is.  In Nederland is de telefoon vanaf 28 september te koop, iOS 6 is vanaf 19 september

SAN FRANCISCO, CA - SEPTEMBER 12: Apple Senior Vice President of Worldwide product marketing Phil Schiller announces the new iPhone 5 during an Apple special event at the Yerba Buena Center for the Arts on September 12, 2012 in San Francisco, California. Apple announced the iPhone 5, the latest version of the popular smart phone. Justin Sullivan/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
SAN FRANCISCO, CA - SEPTEMBER 12: Apple Senior Vice President of Worldwide product marketing Phil Schiller announces the new iPhone 5 during an Apple special event at the Yerba Buena Center for the Arts on September 12, 2012 in San Francisco, California. Apple announced the iPhone 5, the latest version of the popular smart phone. Justin Sullivan/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==

Woensdagavond onthulde Apple de nieuwe iPhone 5 en besturingssysteem iOS 6. Spoiler alert: de verrassingen zijn beperkt - vrijwel alle specificaties van het toestel waren al uitgelekt tot op een detailniveau dat voor het doorgaans zwijgzame Apple ongebruikelijk is.  In Nederland is de telefoon vanaf 28 september te koop, iOS 6 is vanaf 19 september te downloaden voor de iPhone 4 en 4S.

De iPhone 5 heeft een 4 inch breedbeeldscherm en toont een extra rij iconen.De iPhone 5 heeft een 4 inch breedbeeldscherm en toont een extra rij iconen.

Weinig verbazing onder de Apple-watchers, want de iPhone 5 is geen spectaculaire wijziging van het bekende recept. De telefoon is zoals verwacht, lichter, dunner en groter dan zijn voorganger. Een smartphone met een dunner randje en een display waarin de aanraaksensoren zelf al verwerkt zijn. De iPhone 5  krijgt LTE  - mobiel internet via een 4G-verbinding- en is 7,6 mm dik (18 procent dunner) en weegt 112 gram (20 procent lichter). Het 4 inch scherm heeft een resolutie van 1136 x 640 pixels. Je krijgt er op het homescreen een extra rijtje apps bij: vijf rijen met iconen in plaats van vier. In liggende positie is het een breedbeeldscherm zoals dat ook al gebruikelijk is bij concurrenten. Die bieden doorgaans een veel groter scherm.

Apples overtuiging:  een 4,5 of 5 inch smartphone moet je eigenlijk met twee handen vasthouden. Maar de iPhone 5 kan nog met één hand te bediend worden (terwijl je met rechts schakelt en met je knieën stuurt…)

Om het nieuwe formaat te benutten heeft Apple wel al zijn eigen apps moeten vernieuwen. Datzelfde staat de apps van derden te wachten die in de App Store te verkrijgen zijn. Apps die nog niet aangepast zijn aan de nieuwe beeldverhoudingen worden gecentreerd op het scherm en omlijst door een zwart rouwrandje.

Achterzijde iPhone 5. Het toestel is opgetrokken uit aluminium en glas en verkrijgbaar in zwart en wit, net als het huidige model.Achterzijde iPhone 5. Het toestel is opgetrokken uit aluminium en glas en verkrijgbaar in zwart en wit, net als het huidige model.

Processor

Onder de motorkap zit een Apple A6 chip: kleiner dan de A5 in de iPhone 4S maar 2 keer zo snel, aldus Apple. Details over het aantal processorkernen en hoeveelheid geheugen ontbreken - de meeste concurrerende smartphones draaien op quadcores. Het energieverbruik is volgens Apple iets beter dan de 4S: op een volle accu kun je op de iPhone 5 ongeveer 10 uur video kijken, 40 uur muziek luisteren, 8 uur praten, 8 uur browsen via LTE of 10 uur via Wifi. De stand-by tijd is 225 uur. De iPhone 5 heeft, in tegenstelling tot concurrenten als Samsung, Nokia of Sony  geen NFC chip waarmee je mobiel kunt betalen of makkelijk een verbinding kunt leggen met andere NFC-apparaten.

Fotografie

Apple verbeterde de camerasensor; de 8 megapixel camera kan nu met met minder licht toe. De gedemonstreerde foto’s zijn -  met een knipoog naar Nokia’s recente PR-blunder - echt afkomstig van de telefoon in kwestie. De panorama-stand levert  foto’s van 28 megapixel op maar dat vergt een hoop opslaggeheugen. De Facetime-camera aan de voorzijde kan nu ook hogere kwaliteit video aan en videobellen kan via het mobiele netwerk  - als  de provider dat tenminste toestaat. De beeldweergave van de iPhone is opgewaardeerd met een meer levendige kleurweergave, om de contrastrijke amoled-scherm van de concurrenten bij te benen. Hier stak Apples Retina-scherm wat bleekjes bij af.

Een nieuwe connector: Lightning

Lightning to 30-pin adapter à 29 dollar. Video en iPod Out werken niet met dit verloopstuk.Lightning to 30-pin adapter à 29 dollar. Video en iPod Out werken niet met dit verloopstuk.

De iPhone 5 heeft een nieuwe connector ter vervanging van de 30 pins connector die in 2003 werd ingevoerd en een standaard werd in de wereld van externe speakers en dockingstations. Voor de nieuwe 8 pins aansluiting (niet 9 pins, zoals de geruchten beweerden)  is een adapter te koop om de telefoon op bestaande dockingstations aan te sluiten . De prijs: 29 dollar voor een miniem stukje plastic. Apple  heeft een naam hoog te houden als het gaat om prijzige accessoires.

iOS 6

Scott Forstall demonstreerde het nieuws van het besturingssysteem iOS 6. De vliegende 3D-modus in Apples eigen kaarttoepassing (‘Flyover’ ) hadden we al bij eerdere presentaties gezien. Of Apple met eigen kaartsoftware - gebaseerd op TomTom digitale kaart - Google Maps kan doen verbleken is maar de vraag; Google heeft zijn kaartfuncties behoorlijk uitgebreid in de laatste maanden. Over Google gesproken: webbrowser Safari kan nu, net als Google Chrome, browservensters openen die op andere computers open staan. Tabs in de cloud, zoals dat heet. Verder weinig nieuws. iOS 6 is gratis beschikbaar voor iPhone 4 en 4S, vanaf 19 september.

Prijs

De prijzen van de iPhone 5 in de VS zijn identiek aan het vorige model, de iPhone 4S. Het 3GS toestel verdwijnt van de markt. Amerikanen betalen voor het duurste model 399 dollar extra op een tweejarig telefooncontract. Beschikbaar vanaf 21 september - maar niet in Nederland . Hier is de iPhone 5  pas vanaf 28 september te koop. Per december denkt Apple 100 landen te kunnen overspoelen met  de nieuwe smartphone, via 240 mobiele providers.

Wordt het een verkoophit?

Door het uitlekken van alle gegevens verliest de iPhone 5 wat van de wow-factor, maar dat hoeft geen invloed te hebben op de verkoopcijfers. De iPhone 4S was een veel kleinere upgrade en brak toch de verkooprecords. Grote kans dat veel geïnteresseerden in een smartphone even gewacht hebben tot deze Apple-aankondiging, om vervolgens hun keuze definitief te maken. En dan maakt dit toestel, dat volgens de eerste reacties nog gelikter oogt dan eerder iPhones, een goede kans.

De belangrijkste concurrenten zijn de Samsung Galaxy SIII, Galaxy Note II, HTC ONe X (allen Android) en de Nokia Lumia 920. Dat laatste toestel staat gepland voor november, hoewel het nog even spannend wordt of Microsoft op tijd klaar is met Windows Phone 8. The Verge heeft een handig overzicht van alle specificaties.

 

iTunes: weg met Ping

iTunes was aan een update toe: de nieuwe interface toont nu ook welke liedjes er op een cd staan.iTunes was aan een update toe: de nieuwe interface toont nu ook welke liedjes er op een cd staan.

De one more thing komt van de muziekdivisie; een verse lading iPods en een nieuwe versie van de iTunes-software  - dat was hard nodig. De iTunes software steekt qua gebruiksvriendelijkheid schril af bij de andere Apple programma’s. Het is voornamelijk een hele lijst met namen van bestanden. Vandaar dat er een nieuwe versie is gebouwd die beter inzicht geeft in je muziekverzameling en minder heen en weer geklik vergt. Wat voorbeelden: je hebt in iTunes 10.7 meer inzicht in de liedjes die op de playlist staan, er is een mini-player en een betere samenwerking met iCloud (er zouden al 200 miljoen mensen gebruik maken van iTunes Match, Apples digitale muziekkluisje à 25 euro per jaar).

Opvallend: Apple staakt de pogingen om een eigen sociaal netwerk te creëren met Ping, dat vrijwel niemand gebruikte in het tijdperk van Twitter en Facebook. Na de nauwe integratie van Facebook in iOS6 was het ook niet meer dan logisch dat je je muziekvoorkeuren in iTunes voortaan deelt via Facebook. Terwijl streaming concurrent Spotify de connectie met Facebook sinds kort niet meer verplicht stelt.

iPods

De nieuwe iPod Touch is de grootste verrassing - het is bijna een volwaardige iPhone.De nieuwe iPod Touch is de grootste verrassing - het is bijna een volwaardige iPhone.

Er komt een nieuwe iPod nano met bluetooth en video op een 2,5 inch scherm. Ook: een ingebouwde FM-tuner - die zou niet misstaan in de iPhone. Maar de verrassing is de nieuwe iPod Touch. In feite een iPhone zonder beltegoed, die nu 6,1 mm dik is en slechts 88 gram weegt. Het scherm is identiek aan de iPhone 5 en er zit een HD camera op voor videogesprekken. Ook aan boord: Siri spraakherkenning en AirPlay - om  spelletjes te spelen op het grote scherm. Alleen de chipset van de iPod Touch is een tandje trager (A5-processor) dan de iPhone 5. Verkrijgbaar in frisse, verdacht Fins ogende kleuren voor 299 dollar (32 GB-model).

Apple ontwierp ook een nieuwe set oordoppen, EarPods genaamd. Standaard bij de nieuwe telefoon en de nieuwe serie iPods.Natuurlijk zijn de EarPods wit gebleven, om Apple-gebruikers ook op afstand te herkennen.

tenslotte wat cijferupdates van Apple:

  • Van  besturingssysteem Mountain Lion zijn er 7 miljoen upgrades verkocht
  • Van de iPads zijn er tussen april en juni 17 miljoen verkocht, in totaal 84 miljoen tablets. goed voor een martkaandeel van 62 procent.
  • 250.000 apps van de iPad, meer dan 100 apps per klant
  • 400 miljoen iOS apparaten tot nu toe verkocht. Terzijde: Google meldde vandaag net dat ze 500 miljoen Android-apparaten geactiveerd hebben.