Definitieve prognose: tweestrijd VVD en PvdA - PVV, CDA en GroenLinks verliezen

PvdA-leden vieren de 40 zetels die de PvdA zou halen volgens de exitpoll. Foto ANP/Robin Utrecht

De tweestrijd tussen PvdA en VVD lijkt zich te ontpoppen tot een historische nek-aan-nekrace, volgens de definitieve prognose van de NOS leidt de VVD met 41 zetels en volgt de PvdA met 40 zetels.

Hans Spekman is ‘hartstikke blij’ dat de PvdA veertig zetels lijkt te halen, zo meldt de partijvoorzitter in een eerste reactie:

“Ik ben heel blij dat we zoveel vertrouwen gekregen hebben. Het zal een hele spannende avond worden.”

VVD-fractievoorzitter Stef Blok is nog voorzichtig opgetogen:

“We zijn natuurlijk allemaal opgetogen over deze eerste prognose. We kunnen nog niet juichen, maar het is duidelijk wat we heel veel steun hebben gekregen voor de koers van de VVD.”

Verlies voor CDA, PVV en GroenLinks

De definitieve prognose voorspelt de volgende zetelverdeling:

VVD 41 (+10)
PvdA 40 (+10)
PVV 13 (-11)
CDA 13 (-8)
SP 15 (0)
D66 12 (+2)
GL 4 (-6)
CU 4 (-1)
SGP 3 (+1)
PvdD 2 (0)
50PLUS 3

‘ongelooflijke eerste prognose’

De chef van onze politieke redactie Herman Staal reageert op de in zijn woorden “ongelooflijke” eerste prognose van de verkiezingsuitslag:

“De tweestrijd tussen VVD en PvdA is dus enorm ontbrand, de kiezer is echt op basis daarvan gaan stemmen. De SP en PVV lijken daarvan slachtoffer geworden: de SP wint niet en de PVV verliest fors.

Met deze uitslag is zelfs een kabinet van VVD en PvdA mogelijk, hoewel deze coalitie geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer.”

zetelaantallen kunnen nog verschuiven

Het blijft een prognose: de zetelaantallen kunnen in de komende uren nog verschuiven.

Om 21.30 is de prognose aangepast aan het stemgedrag in het laatste uur, om 21.45 worden de eerste uitslagen verwacht. Vervolgens zijn vanaf 23.00 vanaf dit moment de uitslagen uit de grote steden te verwachten. Een uur later start het debat met de lijsttrekkers, en een prognose op basis van de getelde stemmen.

Mocht het aantal stemmen voor deze partijen vanavond en vannacht heel dicht bij elkaar blijken te liggen, is morgenochtend vroeg zelfs nog geen definitieve uitslag te geven. In dat geval moet gewacht worden tot vrijdag, als de twintig hoofdstembureaus zitting houden; dan zijn de uitslagen bekend van de ongeveer tienduizend stemdistricten van het land.

Ook is dan duidelijk welke Kamerleden met voorkeurstemmen in de Kamer komen. De officiële uitslag wordt maandag door de Kiesraad vastgesteld.