Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Europees Parlement wil onderzoek naar mogelijk misbruik declaraties PVV

Het Europees Parlement wil een onderzoek instellen naar mogelijke onregelmatigheden bij declaraties van de PVV in Brussel. Aanleiding vormt de uitzending van KRO Reporter van afgelopen vrijdag, waarin melding werd gemaakt van misbruik van Europees subsidiegeld door de eurofractie van de PVV.

De PVV diende vorig jaar in Brussel een rekening in voor een studie over Nederland en de eurozone. Het onderzoek was bestemd voor de Haagse fractie. De Europese regels staan niet toe dat subsidies voor nationaal politieke doeleinden worden gebruikt. Toch werd de factuur van ruim dertienduizend euro door het Europees Parlement betaald.

De PVV deed in Brussel meer subsidieaanvragen. Dat is opmerkelijk omdat partijleider Wilders zich afzet tegen de ‘geldverkwisting in Europa’ en bij herhaling heeft gezegd dat de PVV ‘geen cent subsidie’ ontvangt.

PVV probeerde onderzoek naar euro te declareren

De PVV probeerde 13.000 euro los te krijgen in Europa voor de vertaling van het in maart dit jaar gepresenteerde rapport van het Britse financiële onderzoeksbureau Lombard Street Research naar de kosten van de euro. Dat PVV-verzoek werd door Brussel echter niet ingewilligd.

“Het is een uitgavenpost die hoort bij de Haagse fractie”, bevestigde voormalig PVV-Kamerlid Kortenoeven in Reporter.

“De Europese fractie heeft daar evident niks mee te maken.”

‘Duidelijk moet worden of regels geschonden zijn’

Bart Staes, lid van de Groene fractie in Europa en vicevoorzitter van de Budget Controle Commissie wil weten of er sprake is van onregelmatigheden:

“De Europese Unie wordt door burgers in toenemende mate sceptisch en met wantrouwen bekeken. Daarom acht ik het van het grootste belang om steeds duidelijk te krijgen of er sprake is geweest van het schenden van de regels en procedures en/of het misbruik van belastinggeld.”

‘Ook declaratiegedrag voor ontwenningskuur onderzoeken’

De declaratie van toenmalig PVV-Europarlementslid Van der Stoep moet, wat Staes betreft, ook worden onderzocht. Van der Stoep, veroorzaakte vorig jaar een auto-ongeluk met vijf keer de toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed. Hij verbleef daarna 49 dagen in een luxe ontwenningskliniek. De rekening van 24.500 euro diende Van der Stoep in bij de collectieve ziektekostenverzekering die hij via het Europees Parlement geniet. Voor deze voorziening betaalt hij als Europarlementslid geen premie.

In KRO Reporter werd ook gemeld dat een ‘geaccrediteerde’ PVV- medewerker uit Brussel door de partij is ingezet om werkzaamheden voor de nationale fractie in Den Haag te verrichten. De Europese regels staan dat niet toe. Daarom wil Staes ook dat onderzocht zien.

Bekijk KRO Reporter terug:
Get Adobe Flash Player
Als het niet mogelijk is Flash te installeren kunt u de video bekijken via deze link.

Wilders liet eerder deze week weten dat de verantwoordelijkheid van het declaratiegedrag bij de Europarlementariërs zelf ligt.