Dodental van fabrieksbranden in Pakistan naar 314 - ‘Kan nog oplopen’

Pakistaanse politiemannen en reddingswerkers identificeren de dode lichamen van de fabrieksarbeiders die om het leven kwamen bij de brand.
Pakistaanse politiemannen en reddingswerkers identificeren de dode lichamen van de fabrieksarbeiders die om het leven kwamen bij de brand. Foto AFP / Rizwan Tabassum

Het dodental als gevolg van een brand die sinds gisteren woedt in een kledingfabriek in de Pakistaanse havenstad Karachi is opgelopen tot 314. Tientallen mensen raakten gewond. Bij een schoenenfabriek in Lahore kwamen ten minste 25 mensen om het leven.

Update 14:52 uur: Inmiddels is het dodental opgelopen tot 314 zo meldt persbureau AP. Autoriteiten zeggen dat dit getal nog steeds kan oplopen. Vanmorgen waren er nog 103 doden geteld.

Brand in Karachi nog altijd niet geblust

De brandweer is nog steeds bezig de brand in Karachi onder controle te krijgen. Volgens het hoofd van de afdeling spoedeisende hulp van het Burgerziekenhuis in Karachi zijn er tot dusverre 103 stoffelijke overschotten binnengebracht Sommige lichamen waren zo ernstig verkoold dat niet meer te zeggen is of het slachtoffer een man of een vrouw was. Veel mensen liepen verwondingen op toen ze probeerden te ontkomen aan de vlammen.

De brand brak gisteren uit in een vijf verdiepingen tellend fabriekspand, dat niet voorzien was van goede veiligheidsvoorzieningen zoals brandblussers of een sprinklerinstallatie. Veel ramen waren bovendien voorzien van metalen tralies en nooduitgangen waren geblokkeerd. Het fabriekspersoneel probeerde met gereedschap de metalen tralies te verwijderen. Sommige medewerkers slaagden daar in en sprongen vervolgens van grote hoogte naar beneden. Daarbij raakten tientallen mensen gewond. Anderen vielen ten prooi aan de vlammen.

25 doden bij brand in schoenenfabriek Lahore

Gisteren brak ook brand uit in een illegale schoenenfabriek in Lahore, in het oosten van Pakistan. Daarbij kwamen 25 mensen om het leven en raakten drie mensen gewond. De brand ontstond toen bij het aanzetten van een generator vonken vrijkwamen die in contact kwamen met chemicaliën die in de fabriek gebruikt worden.

De brandweer in Lahore moest gaten maken in een bakstenen muur om bij de slachtoffers te komen. De enige uitgang van de fabriek, die illegaal was opgezet in een woonwijk, was een garage, maar juist daar stonden de generator en de chemicaliën opgesteld. De medewerkers zaten dan ook als ratten in de val. Sommige slachtoffers stikten in de rook die vrijkwam, anderen overleden aan verwondingen die ze opliepen. De generator werd gebruikt omdat de stroom was uitgevallen.