Buitenlandse media over verkiezingen: Duitsers in paniek, Belgen vol van Geert

De eerste kiezers melden zich 's ochtends vroeg in het stembureau op Amsterdam Centraal. Foto ANP / Marcel Antonisse

Niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland houden journalisten de stembusgang van de Nederlanders scherp in de gaten. Want Nederland is een belangrijke speler binnen Europa. En dat wekt nieuwsgierigheid naar de verkiezingsuitslag.

Vooral onze Duitse buren volgen de tweestrijd tussen Mark Rutte en Diederik Samsom op de voet. “Verliest de spaarzame Mark Rutte, dan verliest Merkel”, kopt de Duitse krant Die Welt. Want, zo meent de krant:

De Nederlandse verkiezingen zijn van grote betekenis voor Europa. Het land is in staat de huidige koers voor de aanpak van de crisis te wijzigen.

Bondskanselier Angela Merkel heeft aan Rutte een trouwe kameraad om haar plannen voor de Europese bezuinigingen door te voeren, maar dat zou met Samsom als premier wel eens heel anders kunnen gaan, vreest de krant:

“Met de winst van de socialisten verliest bondskanselier Angela Merkel na Frankrijk een andere bondgenoot.”

Screenshot van het artikel op de website van Die Welt.Screenshot van het artikel op de website van Die Welt.

De Süddeutsche Zeitung laat zich wat genuanceerder uit over de voortgang van de Nederlandse verkiezingen. Ook de vrees dat Merkel alleen zou staan met Samsom aan het roer, wordt in het artikel wat beperkt:

“Wilders en Roemer zullen waarschijnlijk niet meeregeren. Aannemelijk is dat drie tot vier middenpartijen zich verenigen in een kabinet. Hierdoor verliest Europa Den haag niet als betrouwbaar lid.”

De Fransen maken zich geen zorgen

In het nu door socialisten bestuurde Frankrijk is de toon eveneens weinig zorgwekkend. Dat Rutte als premier een andere koers zal varen dan Samsom, hebben de Fransen wel door. Maar echt bezorgd zijn ze hier niet over. Wel benadrukt Dagblad Le Figaro dat Samsom als mogelijke bondgenoot beroep zal doen op president François Hollande. De krant:

“Voormalig Greenpeace-activist Diederik Samsom (41) zal niet aarzelen beroep te doen op François Hollande. Zijn credo: meer investeren in de economie en de fincanciële sector en hoogste inkomens zwaarder belasten.”

Screenshot van het artikel op de website van Le Figaro. Screenshot van het artikel op de website van Le Figaro.

Belgen: geen avontuurtjes meer met Wilders

In buurland België wordt juist gesproken van ‘ongemeend spannende verkiezingen’. De Standaard haalt nog even de nek-aan-nek-race tussen Samsom en Rutte aan en gaat kort in op de toekomst die Wilders te wachten staat:

“Het lijkt er sterk op dat de Nederlanders geen avontuurtjes meer willen met Wilders. Wegens de onzekere economische situatie, vragen onze noorderburen om sterke bestuurders.”

Overigens meldde het NRC Handelsblad op 4 september dat de Belgen smullen van de hectiek rondom de verkiezingen. Vooral Wilders is een beroemd fenomeen:

“In Vlaamse kranten kun je zomaar een kop tegenkomen met ‘Geert’ erin, zonder achternaam. Zo goed kennen de Vlamingen de man die ze in gesprekken met Nederlanders ook wel ‘die Wilders van u’ noemen.”

Britten en Amerikanen: wordt ’t Paars, rechts of links?

De Britten en Amerikanen zijn vooral benieuwd naar de kleur van de nieuwe coalitie. Wordt het een Paars, rechts of juist links kabinet? De BBC geeft een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen rondom de verkiezingen,terwijl CNN een flyerende Rutte toont, die net zo goed als Samsom, medeverantwoordelijk kan zijn voor het pad dat Europa in de toekomst bewandelt.

The Wall Street Journal stort zich daarentegen vol op de verschillen tussen de twee mogelijke premiers. De krant omschrijft Samsom als een volharde milieuactivist, met een spannend verleden dat in schril contrast staat met de bankiersgeschiedenis van Rutte. Politicoloog Andre Krouwel zegt over Samsom:

“This is a man who used to chain himself to fishing boats, and some people find his radicalism appealing. He’s more multi-dimensional than Mr. Rutte, who is really viewed as policy wonk.”

Al Jazeera verwacht sowieso steun aan Merkel

Volgens Al Jazeera zal de winnaar van de verkiezingen hoe dan ook zijn steun aan Merkel verlenen. De tweestrijd gaat immers, zo stelt het medium, tussen twee pro-Europese partijen. Al Jazeera:

"Whatever shape the new government takes it will stick to helping Merkel crack the austerity whip on the backs of indebted southern European nations."