Blijlevens en Elijzen nieuwe ploegleiders Raboteam

Jeroen Blijlevens en Michiel Elijzen gaan de wielerploegen van de Rabo aanvoeren. Blijlevens komt over van de Rabodamesploeg en Elijzen van Lotto. De wijziging betekent het vertrek van ploegleider Adri van Houwlingen.

Jeroen Blijlevens en Michiel Elijzen gaan de wielerploegen van de Rabobank aanvoeren. Blijlevens komt over van de Rabodamesploeg en Elijzen van Lotto. De wijziging betekent het vertrek van ploegleider Adri van Houwlingen.

Het afscheid van Van Houwlingen, dat de Nederlandse World Tour formatie vandaag bekendmaakte, volgt op het vertrek van Erik Breukink vorige week en maakt deel uit van een flinke vernieuwing van de werkwijze van de ploeg. De wielerwereld verandert, de sportwereld verandert en de ploeg is er aan toe daar ook in mee te gaan, legt algemeen directeur Harold Knebel uit op Rabosport.nl.

“De ambitie van de Rabobank Wielerploeg is om het voornamelijk Nederlands talent uit alle ploegen, profs, continentals, crossers en vrouwen, naar de wereldtop te brengen. Het trainen, coachen en begeleiden van renners en atleten is geïnnoveerd. De grenzen van het huidige begeleidingsmodel binnen onze ploeg zijn bereikt. We breken met de traditionele werkwijze binnen het wielrennen, brengen nieuwe dynamiek in de ploeg. Vandaar deze herstructurering gericht op de toekomst.”

Van Houwlingen kan hier inkomen, zegt hij tegen NUsport:

“Dat hoort bij een topsportorganisatie, om veranderingen door te voeren. En ze willen met een jonger begeleidingsteam verder. Mijn reactie zou je inderdaad realistisch kunnen noemen. Men weet wat men aan mij had. Ik denk niet dat ik een slechte ploegleider ben of dat ik veel dingen verkeerd heb gedaan. En als mensen dan deze beslissing nemen, heb ik die te respecteren. Ik heb er begrip voor.”

De grootste verandering voor de ploegen zit in de wijze van begeleiden. De renner en het team gaan centraal staan, er zal coaching zijn vanuit verschillende disciplines en er zal meer samengewerkt worden met universiteiten van Maastricht, Amsterdam en de Technische Universiteiten van Eindhoven en Delft. Knebel:

“We gaan werken met coach-de-coach programma’s, de ploegleiders zullen meer als coach optreden en nog nauwer met de trainers samenwerken. Innovatie en de wetenschappelijke benadering krijgt een zwaarder stempel en wordt compromisloos doorgevoerd. We zoeken nadrukkelijk de samenwerking zoals bijvoorbeeld met de KNWU op het gebied van talentontwikkeling. Maar we kijken ook in de keuken van andere sporten en zoeken daarmee de verbinding. Dit vergt een heel andere denkwijze dan we gewend zijn.”

Het technisch management zal straks in handen zijn van Nico Verhoeven, voor de sporttechnische en –tactische zaken, Louis Delahaije voor de training, medische aansturing en innovatie, Merijn Zeeman voor coaching en scouting en Richard Plugge voor de communicatie en personeelsbeleid.