Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Amerikaanse ambassadeur in Libië gedood bij protest tegen Mohammed-film

Het Amerikaanse consulaat gaat in vlammen op, afgelopen nacht, tijdens gewelddadige protesten waarbij de Amerikaanse ambassadeur is omgekomen.
Het Amerikaanse consulaat gaat in vlammen op, afgelopen nacht, tijdens gewelddadige protesten waarbij de Amerikaanse ambassadeur is omgekomen. Foto Reuters / Esam Al-Fetori

De ambassadeur voor de Verenigde Staten in Libië, Chris Stevens, is samen met drie andere ambassademedewerkers om het leven gekomen bij een raketaanval in Benghazi.

Update 14.23 uur: AFP heeft een foto, die voor sommigen als schokkend kan worden ervaren, van (vermoedelijk) de omgekomen Chris Stevens:

Twitter avatar AFP Agence France-Presse #PHOTO: Libyans help unconscious man identified by eyewitnesses as US ambassador to Libya, killed in #Benghazi attack http://t.co/vuHnRVbX

Update 13.25 uur: President Obama bevestigt de dood van vier Amerikanen bij het consulaat in Benghazi, waaronder ambassadeur Chris Stevens. In een verklaring laat de president zich uit over de aanval::

“I strongly condemn the outrageous attack on our diplomatic facility in Benghazi, which took the lives of four Americans, including Ambassador Chris Stevens. Right now, the American people have the families of those we lost in our thoughts and prayers. They exemplified America’s commitment to freedom, justice, and partnership with nations and people around the globe, and stand in stark contrast to those who callously took their lives.”

Update 12.12 uur: Volgens een redacteur van de New York Times is de dood van Stevens nu ook door de Amerikaanse autoriteiten bevestigd:

Twitter avatar nytjim Jim Roberts US confirming death of US Ambassador to #Libya Chris Stevens. Details coming.

Het gebouw van het Amerikaanse consulaat in Benghazi is door betogers in brand gestoken. Mogelijk is Stevens omgekomen door verstikking in de rook die daarbij ontstond.

Volgens ooggetuigen gebruikten de betogers automatische geweren en handgranaten tegenover Libische veiligheidsmedewerkers die het gebouw moesten beschermen. Niet duidelijk is of de ambassadeur in zijn auto zat bij het consulaat, of dat hij in het gebouw zelf aanwezig was tijdens de aanslag. Volgens persbureau AP was Stevens met enkele medewerkers juist naar het consulaat gegaan om te helpen met de evacuatie van medewerkers.

Stevens (links) in juni dit jaar, met de voorzitter van de Nationale Overgangsraad Mustafa Abdel Jalil (rechts) in Tripoli. Foto AFP / Mahmud Turkia

Stevens (links) in juni dit jaar, met de voorzitter van de Nationale Overgangsraad Mustafa Abdel Jalil (rechts) in Tripoli. Foto AFP / Mahmud TurkiaStevens (links) in juni dit jaar, met de voorzitter van de Nationale Overgangsraad Mustafa Abdel Jalil (rechts) in Tripoli. Foto AFP / Mahmud Turkia

De Libische autoriteiten hebben de dood van Stevens bevestigd aan Reuters:

“The Libyan ambassador and three staff members were killed when gunmen fired rockets at them.”

De Libische vice-premier, Mustafa Abushagur, laat zich via twitter uit over de aanval:

Twitter avatar MustafaAG Dr.Mustafa Abushagur I do condemn the cowardly act of attacking the US consulate and the killing of Mr Stevens and the other diplomats.
Het Amerikaanse consulaat in Benghazi staat in brand, na protesten van gewapende betogers. Foto Reuters / Esam Al-Fetori

Het Amerikaanse consulaat in Benghazi staat in brand, na protesten van gewapende betogers. Foto Reuters / Esam Al-FetoriHet Amerikaanse consulaat in Benghazi staat in brand, na protesten van gewapende betogers. Foto Reuters / Esam Al-Fetori

Vanmorgen vroeg werd al duidelijk dat het Amerikaanse consulaat in Libië onder vuur lag. Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton maakte vannacht wel bekend dat er in elk geval één medewerker was omgekomen. Clinton liet zich uit over de motieven van de aanslag:

“Some have sought to justify this vicious behavior as a response to inflammatory material posted on the Internet. The United States deplores any intentional effort to denigrate the religious beliefs of others. Our commitment to religious tolerance goes back to the very beginning of our nation. But let me be clear: There is never any justification for violent acts of this kind.”

Bij de aanstelling van Stevens werd de volgende video gemaakt, waarin hij zich voorstelt en zich uitspreekt over de opstand die een eind maakte aan het bewind van Gaddafi:

AMERIKAANSE AMBASSADE IN CAÏRO AANGEVALLEN

Ook in Egypte vielen betogers diplomatieke gebouwen van de VS aan. De Amerikaanse ambassade in Caïro werd bestormd; daarbij zijn zover bekend geen doden gevallen. Het merendeel van de medewerkers had het gebouw verlaten nadat zij waren gewaarschuwd over de aanstaande demonstratie.

ANTI-ISLAMVIDEO: BELEDIGING PROFEET MOHAMMED

Aanleiding voor de gewelddadige protesten zou een anti-islamvideo zijn van een Amerikaanse groepering, met onder anderen de Amerikaanse pastoor Terry Jones. De video, “Innocence of Muslims”, werd uitgebracht op 11 september, de dag dat de aanslagen op het World Trade Center van 2001 in New York werden herdacht. In de video wordt de profeet Mohammed voorgesteld als een kinderverkrachter en moordenaar.