Afghanistan blokkeert YouTube vanwege anti-islamfilm

Ook in Israël wordt geprotesteerd tegen de film. Palestijnen verbranden een Amerikaanse vlag voor het hoofdkantoor van de Amerikaanse ambassade in Gaza.
Ook in Israël wordt geprotesteerd tegen de film. Palestijnen verbranden een Amerikaanse vlag voor het hoofdkantoor van de Amerikaanse ambassade in Gaza. Foto Reuters / Suhain Salem

De Amerikaanse anti-islamfilm die tot bestorming van Amerikaanse ambassades in Egypte en Libië leidde, met de dood van een Amerikaanse ambassadeur tot gevolg, heeft ertoe geleid dat Afghanistan YouTube in de ban heeft gedaan.

Dat meldt persbureau Reuters. Afghaanse bezoekers krijgen sinds vandaag deze melding te zien als de website voor het delen van video’s willen bezoeken:

Vanaf vandaag is YouTube verboden in Afghanistan.

Vanaf vandaag is YouTube verboden in Afghanistan.Vanaf vandaag is YouTube verboden in Afghanistan.

In het verleden hebben zaken die kritisch waren over de islam tot gewelddadigheden in Afghanistan geleid. Aimal Marjan, algemeen directeur van Informatietechnologie bij het Ministerie, zegt tegen persbureau Reuters:

“We hebben de opdracht gekregen YouTube af te sluiten voor het Afghaanse publiek, totdat de video wordt verwijderd.”

Ambassadeur gedood door betogers

Chris Stevens, de ambassadeur voor de Verenigde Staten in Libië, is met drie andere medewerkers omgekomen bij de aanval op de ambassade uit protest tegen de film. Betogers staken het gebouw in brand. Volgens ooggetuigen gebruikten de betogers automatische geweren en handgranaten tegenover Libische veiligheidsmedewerkers die het gebouw moesten beschermen. In Caïro verbrandden betogers de Amerikaanse vlag en liepen over muren van de ambassade.

Een verbrande auto bij het Amerikaanse consulaat in Beghazi, Libië. Foto Reuters / Esam Al-Fetori

Een verbrande auto bij het Amerikaanse consulaat in Beghazi, Libië. Foto Reuters / Esam Al-FetoriEen verbrande auto bij het Amerikaanse consulaat in Beghazi, Libië. Foto Reuters / Esam Al-Fetori

Rond de Amerikaanse anti-islam film, “Innocence of Muslims” genaamd, is al dagen beroering. De profeet Mohammed wordt in de film voorgesteld als een bedrieger en een kinderverkrachter. De regisseur, een in Californië wonende Israëliër, is ondergedoken. Hij noemde de islam gisteren een “kankergezwel” en zei met zijn film Israël te willen helpen. Ook de Amerikaanse conservatieve dominee en koranverbrander Terry Jones is bij de productie betrokken.

Internationale reacties

Er is uit verschillende hoeken van de wereld gereageerd op de dood van de ambassadeur en de ophef die rond de controversiële film is ontstaan. President Barack Obama heeft de bestorming van het consulaat veroordeeld. Daarop bood de Libische interimpresident Mohammed el-Megarif zijn excuses aan. De Egyptische premier riep op om de Amerikaanse regering niet te beschuldigen van de film, maar zei ook te hopen dat Washington actie onderneemt tegen de filmproducenten. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton zei dat het incident de Libische-Amerikaanse verstandhouding niet hoefde te veranderen.

Israël heeft zich vandaag van het filmpje en de van oorsprong Israëlische maker gedistantieerd. Ook het Vaticaan veroordeelde “de provocaties” uit de film. Demissionair minister Rosenthal noemde de aanslag in Libië “gruwelijk” en “op geen enkele manier te rechtvaardigen”.

De Amerikaanse ambassades in Algerije en Tunesië waarschuwen voor gewelddadig anti-Amerikaans protest. In een speciaal communiqué waarschuwen ze de Amerikaanse staatsburgers in de betrokken landen extra waakzaam te zijn en zich niet in mensenmenigten te begeven, ook niet als deze vreedzame bedoelingen lijken te hebben.

Onjuist verband gelegd met Nederland

Onze correspondent in Caïro schrijft vandaag in NRC Handelsblad dat de betogers voornamelijk ultraconservatieve salafisten zijn, voor een belangrijk deel aangevuld met voetbalhooligans die zich altijd voegen bij het straatprotest. Even werd vermoed dat Nederland bij de productie van de film betrokken was:

“De commotie rond de film doet denken aan het protest tegen de cartoons over de profeet Mohammed in Denemarken, en in mindere mate tegen de anti-islamfilm Fitna van Geert Wilders. Misschien circuleerde daarom gisteren voor de ambassade het onjuiste gerucht dat Nederland iets te maken had met de film.”