Rente tienjarige staatsobligaties Spanje en Italië daalt na goedkeuring ESM - ‘logisch’

Beleggers reageren verheugd op de beslissing van het Duitse Hof dat Duitsland het Europese noodfonds ESM mag ratificeren.
Beleggers reageren verheugd op de beslissing van het Duitse Hof dat Duitsland het Europese noodfonds ESM mag ratificeren. Foto Reuters / Alex Domanski

De rente op tienjarige staatsobligaties in Spanje en Italië is gedaald, nadat de Duitse rechter vanmorgen besloot om het Europees noodfonds ESM goed te keuren. Ook de beurzen reageren verheugd.

De AEX liet een lichte stijging zien van 0.71% en komt 338.50 punten. De Duitse DAX komt op 7372.86 punten door een stijging van 0.86%. In Parijs steeg de koers met 0,76% op de CAC40. Ook de euro reageert positief, en bereikte het hoogste niveau ten opzichte van de dollar in vier maanden: $1,28888.

Daarnaast is de rente op tienjarige staatsobligaties in Spanje en Italië gedaald, terwijl die in Nederland en Duitsland is gestegen, twittert Mathijs Bouman van het Financieel Dagblad:

Twitter avatar mathijsbouman Mathijs Bouman Rente Italië & Spanje omlaag. Duitsland & Nederland omhoog. #ESM #RodeRechters

‘Geen spectaculaire cijfers’

Dat de rente op tienjarige staatsobligaties in Spanje en Italië na het besluit van het Hof is gedaald, is niet heel spectaculair, licht chef van onze economieredactie Jan Meeus toe:

“Het is de logische beweging. De rente op de tweejarige staatsobligaties laat dezelfde beweging zien. De angst was dat afkeuring van het ESM ervoor zou zorgen dat de redding van Spanje en Italië niet door kan gaan. Die onzekerheid is nu weg. Daarnaast heeft de Spaanse premier Rajoy vanmorgen gezegd te overwegen de ECB te vragen om staatsobligaties op te kopen. Het lijkt erop dat de beleggers er vertrouwen in hebben dat de Europese molen kan doordraaien.”

Besluit Hof belangrijk voor euro

Het Constitutionele Hof, dat de taak heeft de in de grondwet neergelegde rechten van de Duitse burgers te waarborgen, boog zich de afgelopen tijd over de vraag of Duitse steun aan het Europese noodfonds ESM wel grondwettelijk is. De financiële markten hielden de uitspraak uiteraard nauwlettend in de gaten. Als het Hof Duitse deelname had afgewezen, dan kon Duitsland het ESM niet ratificeren en lag chaos in de eurozone voor hand. Duitsland is immers de grootste economie van Europa en de belangrijkste bijdrager aan het noodfonds.