Zwevende kiezer

Ik ben dus een waterman, er zijn mensen die dat meteen zien. Laatst trof ik er weer een. Ze gaf me een hele omschrijving. „Watermannen zijn fijne levenspartners, broederlijk en intelligent. Ze dragen het hart op de tong, ze zijn onafhankelijk, leven het liefst vrij van bindingen. Als ze met problemen geconfronteerd worden, kunnen ze uit hun slof schieten of driftbuien krijgen. Hun innerlijk is erg moeilijk te peilen. Het zijn vaak briljante mensen, houden alles wat er om hen heen gebeurt in de gaten, weten dat alles steeds verandert ...”

En dat ging zo een kwartier door.

Als astrologen, kaartleggers, spiritueel genezers of mensen die zeggen dat je voor een stuk innerlijke rust een steen aan een hangertje om je nek moet gaan dragen tegen mij beginnen te praten denk ik altijd: hou toch je mond. Uit beleefdheid zeg ik dat niet, typisch watermannengedrag.

De beroepsgroep van astrologen werd in het SBS-programma Astro TV ooit treffend getypeerd door de Arnhemse astrologe Lea Manders die tegen een beller met een hulpvraag zei dat ze ‘een dubbele steenbok’ was. Ze voegde eraan toe: „Ik zeg altijd maar zo: je moet in het leven al zoveel zelf bedenken, wat is het toch heerlijk als er dan een astroloog is die zegt: zo zit je in elkaar en dat is jouw weg.”

In de middeleeuwen gooiden ze dat soort wijven met amulet en al op de brandstapel, in 2012 zijn ze verkiesbaar. Afgelopen zaterdag kwam Lea Manders als lijsttrekker voor de partij Mens & Spirit – belangrijkste agendapunt: allemaal eerst een minuut stil zijn voor je wat zegt – naar de boerenmarkt, een biologische markt op de Noordermarkt in Amsterdam. Ze mikt met haar ‘politiek vanuit het hart’ op de zwevende kiezer, een term die we in het geval van Lea letterlijk dienen te nemen.

In 2010 stemden er 26.196 mensen op haar, goed voor een halve zetel.

Op de site van de NOS staat een interview met haar, het duurt acht minuten. Daarin zegt Lea Manders te mikken op de 26 procent ongebonden spirituelen in de samenleving, een nog niet eerder in kaart gebrachte doelgroep.

Als ze een politiek voorbeeld moest noemen gingen de gedachten in eerste instantie naar de kreeft Nelson Mandela, een geweldig mens. „Die is dus jarenlang opgesloten geweest. Hij komt uit de gevangenis en is verzoenend, mild en verbindend. En dat is ook wat de partij voor Mens & Spirit voorstaat.”