Ze wachten op Zainab van zeven

De moord op de Britten in de Franse Alpen lijkt een persoonlijke afrekening te zijn. Een broer van de vermoorde man is al drie keer verhoord.

French gendarmes stand guard next to a caravan at Saint-Jorioz camping, near Annecy, southeastern France, September 6, 2012. French police have found a four-year-old girl alive inside a British-registered BMW car where they discovered three people shot dead outside the village of Chevaline on Wednesday, September 5, a public prosecutor said. A fourth body, apparently a person who had been riding a bicycle, was found nearby. A badly injured eight-year-old girl, also found nearby, was taken to hospital by helicopter. REUTERS/Robert Pratta (FRANCE - Tags: CRIME LAW)
French gendarmes stand guard next to a caravan at Saint-Jorioz camping, near Annecy, southeastern France, September 6, 2012. French police have found a four-year-old girl alive inside a British-registered BMW car where they discovered three people shot dead outside the village of Chevaline on Wednesday, September 5, a public prosecutor said. A fourth body, apparently a person who had been riding a bicycle, was found nearby. A badly injured eight-year-old girl, also found nearby, was taken to hospital by helicopter. REUTERS/Robert Pratta (FRANCE - Tags: CRIME LAW) REUTERS

Redacteur Europa

Rotterdam. Een kleine week na de opmerkelijke moordpartij in de Franse Alpen, waarbij drie leden van hetzelfde gezin uit het Verenigd Koninkrijk en een Franse fietser om het leven kwamen, wordt in Franse en Britse media druk gespeculeerd over de achtergrond van de zaak.

De Britse luchtvaartingenieur van Iraakse afkomst Saad Al-Hilli (50), zijn vrouw Iqbal (47) en haar moeder (74) werden afgelopen woensdag neergeschoten in hun geparkeerde BMW op een bosweg bij het meer van Annecy. De twee dochters van de Al-Hilli’s, Zeena (4) en Zainab (7) overleefden het incident. De Fransman Sylvain Mollier (45), een inwoner van een naburig dorp, werd vlakbij de BMW dood aangetroffen, in fietskleding.

Gisteren ontstond in de media aan beide zijden van het Kanaal de nodige ophef omdat de woning van de familie Al-Hilli, in het dorp Claygate nabij Londen, doorzocht werd door bomexperts van het Britse Royal Logistics Corps. In een schuur in de tuin van het huis zou „mogelijk explosief materiaal” zijn gevonden. Buurtbewoners werden geëvacueerd. Na enkele uren werd de woning vrijgegeven. Er was niets gevonden.

Het politieonderzoek naar de zaak verloopt onder Franse leiding. Zaterdag arriveerde een Frans team van vier onderzoekers in het dorpje in de streek Surrey. Britse agenten verlenen assistentie en volgen de Franse orders, afkomstig van de openbaar aanklager van Annecy, Eric Millaud. In zijn dagelijkse persconferenties kan hij niet veel vertellen, behalve dat de rechercheurs „verschillende heel interessante elementen” hebben gevonden. Het vergroot de nieuwsgierigheid van de pers verder.

Gisteren zei Millaud dat de Iraakse vluchtelingenfamilie – het echtpaar heeft de Britse nationaliteit, de schoonmoeder van Al-Hilli heeft een Zweeds paspoort – alsmede de Franse fietser allen met hetzelfde automatische wapen zijn vermoord. „Alle vier werden gedood met meerdere kogels en alle vier waren ze geraakt met twee kogels in het hoofd”, aldus de aanklager. Het lijkt te duiden op een professioneel uitgevoerde liquidatie en niet op een beroving.

De politie gaat nu uit van één enkele schutter, maar sluit niet uit dat deze een of meerdere handlangers had. Franse media meldden dat Saad Al-Hilli als allereerste werd gedood.

Over het motief van de dader of daders doen vooral twee verklaringen de ronde: de broer van Saad Al-Hilli zou betrokken zijn bij de zaak; of de moordpartij kan verband houden met het werk van Al-Hilli, in de satelliettechnologie.

Saad Al-Hilli leefde volgens Britse kranten al een tijd in onmin met zijn broer Zaid. Ze zouden ruzie hebben over de erfenis van hun overleden vader. De tabloid Daily Mail haalde een brief boven water die Al-Hilli zou hebben gestuurd aan een oude schoolvriendin in de Verenigde Staten. Daarin schrijft hij volgens de krant dat hij zijn ‘controlfreak’ broer Zaid niet meer spreekt: „Hij wilde de controle krijgen over mijn vaders tegoeden.”

Zaid (53) werd gisteren voor de derde keer door de politie verhoord. Maar aanklager Millaud wil te veel speculaties over de vete tussen de broers de kop indrukken. Zaid zou slechts worden verhoord „zoals elk ander familielid”.

Millaud maande zaterdag de Britse politie, die de pers over de broer had verteld, „discreter te zijn op dit punt”. De woorden lijken te duiden op spanning tussen de Franse en Britse onderzoeksteams.

Britse kranten speuren ook naar aanknopingspunten in het beroepsleven van Al-Hilli. De ingenieur had samen met zijn vrouw het bedrijfje Shtech, dat onder meer werkte in opdracht van Surrey Satellites Technology Limited (SSTL), een dochter van lucht-en ruimtevaartconcern EADS.

SSTL levert onder meer technologie voor het maken van gedetailleerde satellietfoto’s en beelden. Het gaat vaak om strategisch zeer gevoelige informatie. De regeringen van Rusland, China en het Verenigd Koninkrijk zijn klanten van SSTL.

Al-Hilli’s oudste dochter Zainab van 7 jaar oud kan mogelijk meer vertellen over de schietpartij. Zij raakte ernstig gewond en kreeg van artsen in het ziekenhuis van Grenoble een zware verdoving. Naar verwachting is zij pas over enkele dagen in staat te praten.

Haar zusje van 4 jaar is zwaar getraumatiseerd en heeft waarschijnlijk weinig tot niets gezien, omdat ze zich verschool onder het lichaam van haar moeder.