Wij zijn aanpakkers, echte harde werkers

In de aanloop naar 12 september spreekt deze krant kiezers in Purmerend. Hoe zien ze de campagne? Wat houdt ze bezig? gaat op de koffie.

Jan Konijn, Marian Konijn en Cees de Boer.
Jan Konijn, Marian Konijn en Cees de Boer. Foto Roger Cremers

Purmerend is niet alleen stad en woonwijk. Binnen de zuidoostgrens van de gemeente ligt een deel van de Purmer, een eeuwen geleden ingepolderd stuk land. Ooit was dit deel van Purmerend een landbouwgebied, maar de boeren zijn grotendeels verdwenen: twee of drie wonen er nog langs de groene Westerweg. Ook Jan Konijn (59) hoort niet meer bij hen. Hij was melkveehouder – 55 koeien – tót hij een paar lappen van zijn land in 2004 voor een mooie prijs kon verkopen. Werken hoeft niet meer. Hij woont met zijn vrouw Marian (54) op hun overgebleven stuk land, nog steeds 6.000 vierkante meter groot. De oude boerderij is gesloopt, ze wonen in ruime, smaakvolle nieuwbouw. Ernaast staan de stallen, met op het dak 130 zonnepanelen: Konijn kan zonder Nuon. Ook zonder groenteboer trouwens, want Jan en Marian eten hun eigen aardappels, wortels en bloemkool. Vraag naar hun kas, en de kans is groot dat je naar huis gaat met een komkommer zo groot als een honkbalknuppel.

„Ondernemers” en „aanpakkers”, zo noemen zij zichzelf, hier aan hun keukentafel. Een derde aanpakker zit naast hen: Cees de Boer, goede buur en nabije vriend. De Boer (61) groeide op hier in de Purmer, en heeft zich – net als zijn twee tafelgenoten – „jarenlang de ko-lere gewerkt”. Hij is oprichter en eigenaar van een Hyundai-dealerbedrijf.

Alledrie stemmen ze VVD, al jaren. „De beste partij voor ondernemers”, aldus De Boer. Ook hun meningen over andere partijen overlappen. Wilders zegt rake dingen over Griekenland maar hij is te extreem; Roemer is een loszandfiguur, dat valt zo weer uit elkaar weetjewel; Samsom is een blaaskaak: waar haalt hij het geld vandaan voor al die mooie plannen?

Een democratische stem is voor deze drie net als geld: je moet het niet verspillen. Investeer dus slim, stem op een partij die kan meeregeren. Niet op „flutpartijtjes” als 50plus of Partij voor de Dieren – dat is een „zondestem”. En ook niet op de PVV, want „die komt na het Catshuis toch niet meer in de regering”. En het CDA? Te klein, vindt Jan Konijn. Bovendien, „het CDA kan linksom of rechtsom. De VVD zit ten minste aan de goede kant.” Die kant is rechts. Houd je eigen broek op. Konijn heeft geen GroenLinks nodig om het milieu te redden.

VVD dus. De enige partij die hun investering waard is. En zelfs díé investering gaat niet zonder verspilling. „Ik ben het niet over álles eens met de VVD”, zegt Jan Konijn. „En dan moet die partij nog eens samenwerken met andere partijen ook.”

Voor de verkiezingsdebatten op tv blijven de drie zeker niet thuis: ook verspilling, ditmaal van tijd. Dan liever Boer zoekt vrouw. Weet je tenminste waar je naar kijkt.