Weer vergoeding voor kleine groep ernstig zieke patiënten geschrapt

Een nieuw medicijn voor patiënten met de ernstige auto-immuunziekte SLE zal niet worden vergoed door de zorgverzekering, schrijft NRC Handelsblad vanmiddag. Medisch specialisten die het middel belimumab al hebben voorgeschreven aan SLE-patiënten betreuren dit zeer omdat het volgens hen goed werkt.

Vandaag stuurden ze een brief aan VVD-minister Edith Schippers van Gezondheidszorg. Dit omdat het College van Zorgverzekeringen (CvZ) besloten heeft de vergoeding voor het medicijn af te wijzen. Het middel kost 1.000 euro per maand.

Niet effectief genoeg

Dit is het vierde dure, nieuwe geneesmiddel voor een kleine groep ernstige patiënten waarvan de collectieve vergoeding in korte tijd ter discussie is gesteld. Vorige week bleken 27 ernstige MS-patiënten een nieuw medicijn niet vergoed te krijgen. Onlangs raadde het CvZ ook vergoeding af voor dure medicijnen voor de spierziekten van Pompe en Fabry omdat het die voor sommige patiënten niet effectief genoeg vindt.

Zeker achtduizend Nederlanders lijden aan SLE, van wie ruim tweehonderd aan een zeer ernstige vorm. Dat zijn vaak jonge vrouwen, die nu met belastende medicijnen en zelfs chemotherapie worden behandeld. Het nieuwe medicijn belimumab werkt volgens de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR) goed en geeft vooral veel minder bijwerkingen dan andere middelen. Voorzitter Iet van Albada:

“SLE is een nare ziekte die tal van lichaamsdelen aantast: longen, nieren, gewrichten, huid. Sommige jonge patiënten sterven eraan.”

Onvruchtbaar

Om de ziekte af te remmen, krijgen patiënten hoge doses medicatie waar ze onvruchtbaar van kunnen worden. “Dat is erg voor jonge mensen. Daarom waren we blij met het nieuwe middel: dat richt minder schade aan”, zegt Tom Huizinga, SLE-expert van het Leids Universitair Medisch Centrum. In veel EU-landen wordt belimumab wel gebruikt.

Het CvZ beoordeelt welk middel collectief vergoed wordt en welk niet. Sommige veelbelovende nieuwe medicijnen worden voorwaardelijk toegelaten tot de markt en tijdelijk vergoed. Vraag is steeds nu of die medicijnen, voor kleine groepen patiënten, niet te duur zijn voor het effect dat ze hebben. De medicijnen voor Pompe en Fabry kosten tussen 200.000 tot 700.000 euro per patiënt per jaar.