We zijn heel klein

Wat is uw droombaan? Deze krant vroeg het kandidaat-Kamerleden. Elke dag tot aan de verkiezingen.


Nederland, HNoordwijk, 7 september 2012 Mona Keijzer (cda) als astronaut Foto: Merlijn Doomernik


Nederland, HNoordwijk, 7 september 2012 Mona Keijzer (cda) als astronaut Foto: Merlijn Doomernik


‘Toen ik jong was, vroeg ik mijn ouders hoe ze aan mijn voornaam waren gekomen. Ze zeiden: dat komt van het maanmeisje Mona. Wie dat dan was, wat ze dan deed, geen idee. Ik heb er nog weleens naar gevraagd maar ze hebben het me nooit kunnen vertellen.

De reclame van die toetjes van Mona kwamen pas toen ik twee was. Daar heb ik wel haar van op m’n tanden gekregen hoor. Op school zongen ze dat dan.

Ik ben van ’68, toen was ruimtevaart echt een ding. Ik las ook Le Petit Prince, ben een echte boekenwurm, en het fascineert me nog steeds. We rijden in auto’s, vliegen in vliegtuigen, maar de ruimte in – dan ga je nóg verder. Lijkt me echt fantastisch om vanuit de ruimte naar de aarde te kijken. Je realiseert je dan hoe nietig we eigenlijk zijn.

We kunnen onszelf allemaal wel belangrijk vinden, maar we zijn heel klein. Het is ook een prachtige planeet, hè, de mooiste planeet die er bij hangt.

Eenmaal op de middelbare school bleek dat ik niet echt een bèta ben. Dus ruimtevaart is het niet geworden. Ik zou het ook doodeng vinden om te gaan, maar ik denk wel dat ik het zou doen als ze me vragen. Al heb ik wel hoogtevrees op extreme hoogtes.”