Vogue USA: Gaga's gefotoshopte knieën

Voor het eerst sinds het beroemde septembernummer van 2007, onderwerp van de documentaire The September Issue, heeft de Amerikaanse Vogue het aantal pagina’s van die editie (840) overtroffen.

Ditmaal zijn het er 916, voor het overgrote deel advertenties. Zou kunnen komen doordat Vogue het nummer heeft uitgekozen om het 120-jarig jubileum alvast mee te vieren? Het eerste nummer verscheen in december 1892 – de cover daarvan zit ingevouwen in de nieuwe cover, evenals die van een nummer uit 1949 met daarop: ‘Fashion’s for a man’s eye’.

Veel terugblikken in dit nummer: op supermodellen, modefotografie, stijl, etcetera. Uiteraard ook veel nieuwe mode: romantische mode in de stijl van vorige eeuwwisseling gefotografeerd in een huis van bestsellerauteur Edith Warton (The House of Mirth); rijkelijk versierde mode tussen kleurig geklede Peruanen; zakelijke mode met felgekleurde pruiken in de straten van New York. Allemaal even overdadig en gelikt; aan rauwe randjes of harde realiteit doet de Amerikaanse Vogue niet.

Dat geldt ook voor covergirl Lady Gaga, in een speciaal gemaakte jurk van Marc Jacobs die verwijst naar de jurk op de allereerste Vogue. Vooral haar knieën en taille zijn flink gefotoshopt, iets dat zeker opvalt na het bekijken van het making of-filmpje op de site.