Veroordeling vrouwenhandelaar Saban B. definitief

De veroordeling van de beruchte vrouwenhandelaar Saban B. tot zeven jaar en negen maanden cel en een boete van 150 duizend euro, is definitief. De Hoge Raad ziet geen reden het vonnis van het gerechtshof in Amsterdam niet in stand te laten, oordeelde de hoogste rechter vandaag, meldt persbureau Novum.

Saban B. werd in 2010 in hoger beroep veroordeeld voor onder meer vrouwenhandel en het de prostitutie in dwingen, uitbuiten en gebruiken van grof geweld tegen vrouwen. B. maakte zich hier in de periode van 2000 tot 2004 schuldig aan in onder meer Amsterdam en Utrecht. Hij zou ruim 120 vrouwen tot prostitutie hebben gedwongen.

Witwaspraktijken in Turkije

De vrouwenhandelaar kwam in 2009 landelijk in het nieuws toen hij tijdens een verlof om zijn pasgeboren kindje te bezoeken de benen nam naar Turkije. In de badplaats Antalya runde hij vervolgens een discotheek. In 2010 werd B. aangehouden in een Turks onderzoek naar afpersing en witwaspraktijken. Turkije levert geen onderdanen uit.

B. had in zijn cassatieberoep geklaagd onder meer over de afwijzing van het hof van zijn verzoek om de terechtzitting tijdelijk naar Turkije te verplaatsen. De Hoge Raad vindt echter dat het hof terecht heeft geoordeeld dat dit wettelijk onmogelijk is.

Ook gaf B. aan dat volgens hem bij het vaststellen van de hoogte van de boete geen rekening is gehouden met de mogelijkheid dat het Openbaar Ministerie later mogelijk zou gaan proberen de vrouwenhandelaar het geld af te pakken dat hij met zijn praktijken heeft verdiend. De Hoge Raad oordeelt echter dat het hof de opgelegde boete voldoende heeft gemotiveerd.