'Van Commenée stapt op als atletiekcoach Britten'

Charles van Commenée vertrekt als hoofdcoach van de Britse atletiekbond. Volgens het Britse dagblad Daily Telegraph houdt de Nederlander zich aan zijn belofte, voor de Olympische Spelen van Londen, om op te stappen als de Britse atleten in eigen land minder dan acht medailles zouden halen. Eén daarvan moest een gouden medaille zijn. De teller bleef steken bij zes medailles, maar vier daarvan waren van gouden. Over het algemeen werd het beleid van Van Commenée in Groot-Brittannië gezien als een succes.

De Britse bond, UK Athletics, wilde graag verder met Van Commenée, die na de Spelen van 2008 werd aangesteld. In Peking was hij dat jaar chef de mission van de Nederlandse olympische ploeg.

Van Commenée maakte al voor de Spelen van Londen duidelijk wat hij zou doen als de Britse ploeg zijn doelstelling niet zou halen. Als een doel niet wordt gehaald, moet dat consequenties hebben, vindt hij. „Als ik atleten en coaches elke dag afreken, hoe kan ik dan de komende vier jaar doorwerken als ik zelf niet word afgerekend?”, zei hij voor Londen 2012. „Ik begrijp nooit waarom mensen die hebben gefaald aan hun baan vasthouden, zoals in de politiek en in het voetbal.”

Ondanks het gemiste doel van acht medailles drongen veel Britse atleten aan op het aanblijven van Van Commenée. Zo gaf verspringer Greg Rutherford de Nederlander een groot deel van de credits voor zijn olympische titel. „Ik zou echt willen dat hij aanblijft”, zei Rutherford nadat hij als eerste Brit in 48 jaar verspringgoud had behaald.