Uitgelicht

Freek de Jonge,cabaretier. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Muiderberg, 2 november 2007
Freek de Jonge,cabaretier. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Muiderberg, 2 november 2007 ©Vincent Mentzel 2007

Film

Dukes of Hazzard (Jay Chandrasekhar, 2005, VS/AUS). Televisieserie (1979-1985) lag ten grondslag aan deze ‘no brainer’ vol gierende autobanden (van een Dodge Charger) en met Burt Reynolds als slechterik. Ook met leeghoofdig mediafenomeen Jessica Simpson. Veronica, 20.30-22.35u.

Hot Shots! (Jim Abrahams, 1991, VS). Geslaagde persiflage op Top Gun en soortgenoten. Elitepiloot Charlie Sheen neemt deel aan operatie ‘Sleepy Weasel’ en valt ‘als een blinde dakdekker’ voor de vrouwelijke psychiater van de basis. Gebrek aan subtiliteit en goede smaak behoort tot de stijlprincipes. RTL7, 20.30-22.10u.

Hot Shots! Part Deux (Jim Abrahams, 1993, VS). Redelijk geslaagde vervolgklucht parodieert populaire filmgenres. Met Charlie Sheen als een potsierlijke kloon van Sylvester Stallone en verwijzingen naar Apocalypse Now, Star Wars, Basic Instinct en zelfs Lady and the Tramp. RTL7, 22.10-23.55u.

On a Clear Day (Gaby Dellal, 2005, GB). Lopendebandwerk past in traditie van films waarin Britten van eenvoudige komaf al hun problemen weten op te lossen door een buitenissige activiteit te ondernemen waarin ze uiteindelijk blijken uit te blinken. Zie het balletdansen in Billy Elliott of de striptease in The Full Monty. Nu besluit een ontslagen scheepswerfmedewerker het Kanaal over te zwemmen. Met Peter Mullan. BBC 1, 00.45--02.20u.

Informatief

Bottled life - Nestlés Geschäfte mit Wasser. Documentaire over het levensmiddelenconcern dat miljarden verdient met de handel in flessenwater. Journalist Res Gehriger reist, nadat het Zwitserse concern medewerking weigert, door de VS, Nigeria en Pakistan om een beeld te krijgen van denkwijze en strategie van het machtigste levensmiddelenbedrijf ter wereld. In het Westen verkopen de zeventig merken die Nestlé bezit water uit een bron die op het etiket vermeld staat. Maar in een land als Pakistan pompt Nestlé gewoon grondwater op – waardoor de plaatselijke bevolking het grondwaterpeil zo ver kan zien dalen dat bronnen droog vallen en men noodgedwongen aan het flessenwater moet. In de sloppenwijken van Lagos zijn de armen nu al vijftig procent van hun inkomen kwijt aan drinkwater.Arte, 20.15-21.45u.

Vikings. Eerste aflevering van driedelige serie. Neil Oliver gaat naar Scandinavië om de waarheid achter de legende te ontdekken en begint bij de prehistorische voorvaderen van de Vikingen. De overblijfselen van met wapens beladen oorlogsschepen, langharige boeren uit het Brons en een in Zweden opgegraven koninklijk paleis waar zich gruwelijke heidense rituelen moeten hebben afgespeeld, getuigen van de cultuur die uiteindelijk het tijdperk van de Vikingen baarde. BBC 2, 22.00-23.00u.

Shock doc: Chaos in the sky. Nauwkeurige reconstructie van de ochtend van 11 september 2001 zoals die beleefd werd door luchtverkeersleiders en militairen die bij de aanslagen betrokken waren.RTL5, 22.30-23.30u.

Secrets of Bin Laden’s Lair. Bij de overval op de schuilplaats van Osama bin Laden in Pakistan maakten Navy SEALs harde schijven, computers en persoonlijke documenten buit. Wat leverde dat op? Disc.Ch., 23.00-00.00u.

Amusement

Dallas. Twee afleveringen van de nieuwe serie avonturen rond de familie Ewing, Texaanse oliemiljonairs en rundveeboeren J.R., Bobby (en zusje Lucy), hun partners en hun inmiddels volwassen kinderen John Ross III en Christopher. Vanavond de terugkeer van Chris Barnes, veel relatieperikelen en de kanker van Bobby. Net5, 20.30-22.20u.

De Stemming 4: Miereneuken. Verkiezingsconference van Freek de Jonge, afgelopen dagen geregistreerd in het Compagnietheater te Amsterdam. Ned.1, 20.30-21.40u.

Sport

Voetbal: Hongarije - Nederland. Verslag uit het Puskás Ferenc Stadion in Boedapest van de tweede kwalificatiewedstrijd voor het WK van 2014. De wedstrijd begint om 20.30 uur. SBS6, 19.30-23.00u.

Verkiezingen

Nederland kiest: Verkiezingsdebat 2012. Lijsttrekkersdebat.Ned.1, 21.40-23.15u.

De zomer van 4: Wat kiest Nederland. Politieke praatshow met Rick Nieman, Frits Wester, Bart Chabot en wisselende gasten. RTL4, 22.30-23.30u.

Radio

De avonden. Maarten Westerveen praat met John Convertino, een van de oprichters van Calexico, van wie gisteren de nieuwe plaat Algiers werd uitgebracht. De groep treedt zaterdag op in Groningen tijdens festival Take Root. Verder een gesprek met Teun de Lange, die een boek schreef over taal en muziek in het werk van John Cage. Radio 6, 21.02-23.00u.