Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Milieu en natuur

Slecht nieuws voor Margiris: ook Australië weert omstreden vissersschip

De Margiris is de eerste supertrawler die Australië aandoet. Foto YouTube

De Australische autoriteiten hebben dan toch een manier gevonden om het omstreden Nederlandse vissersschip Margiris een visverbod op te leggen. Milieuminister Tony Burke wil een nieuw onderzoek naar de invloed van de trawler op de visstand en het milieu, en dat kan gerust twee jaar duren.

Burke heeft zich van begin af aan verzet tegen het Nederlandse schip maar had geen wetmatig gereedschap om het te weigeren. De trawler, een vissersschip met trechtervormig net, werd eerder in Nederland en Australië al geprobeerd tegen te houden door Greenpeace.

De 142 meter lange supertrawler Margiris wil in Australië 18.000 ton aan horsmakreel en redbait vangen; de helft van het totale Australische quotum. Een supertrawler vangt, verwerkt en vriest de vangst vervolgens in, allemaal aan boord.

Door het speciale net ontstaat veel bijvangst zoals dolfijnen, zeeleeuwen en zeehonden. Het wetenschappelijk onderzoek naar hoe groot de kans hierop en de gevolgen ervan zullen zijn kan best eens twee jaar duren, aldus Burke. Het besluit over de Margiris ligt dan vervolgens bij collega Joe Ludwig van Landbouw en Visserij, weet de NOS.