Serena Williams is en blijft dé tennisster van de eeuw

Serena Williams wist zondag op de US Open haar tweede grand slam van de zomer op naam te zetten.

Rotterdam. Serena Williams sloot zondagnacht een succesvolle zomer af met een zege in de finale van de US Open. Tegenstander Victoria Azarenka, nummer één van de wereld, was lange tijd de betere in een thriller van een finale die 2 uur en 18 minuten duurde. Diep in de derde set profiteerde Williams van een plotselinge inzinking van de Wit-Russische: 6-2, 2-6 en 7-5. En zo won de dertigjarige Williams na Wimbledon haar tweede grandslamtoernooi op rij, aan het einde van een zomer die zo dramatisch begon met een afgang in de eerste ronde van Roland Garros. Ze richtte zich op en voltooide in Londen ook nog eens haar Golden Slam – alle vier grandslams minimaal één keer winnen plus goud op de Spelen. Alleen Steffi Graf deed haar dat voor.

Aan de prestaties van de Duitse (22 grandslams) zal Williams niet kunnen tippen. Wat zij presteert is vooral in haar eigen tijdvak opzienbarend. Ze kan zich in deze eeuw alleen aan zichzelf spiegelen. Veel van wat ze gisternacht bereikte, had ze al eens eerder gedaan. Wimbledon én de US Open winnen in één jaar deed ze al in 2002. En wie was – voor gisternacht – de laatste die twee grandslams in één jaar won? Ook Serena, in 2009.

Serena heeft nu meer grandslamtitels dan zus Venus Williams en de Waalse Justine Henin bij elkaar, de gedeelde nummers twee van deze eeuw met ieder zeven titels. Ze is niet alleen veruit de beste van haar tijd, ook de enige van haar generatie die nog steeds op het hoogste niveau speelt, ondanks een voetblessure en een longembolie die haar vorig jaar lang aan de kant hielden. NRC