Raketten treffen Amerikaanse basis in Afghanistan - drie doden

Een Afghaanse militair tijdens een vlucht die gisteren journalisten van Kabul naar Bagram bracht.
Een Afghaanse militair tijdens een vlucht die gisteren journalisten van Kabul naar Bagram bracht. Foto AP / Musadeq Sadeq

Het vliegveld van de Amerikaanse militaire basis in Afghanistan Bagram is getroffen door vijf raketten. Drie Afghaanse personeelsleden zijn daarbij om het leven gekomen en een Chinook-helikopter is vernietigd. Dat laat een NAVO-woordvoerder aan persbureau Reuters weten.

Het Amerikaanse leger droeg het nabijgelegen detentiecentrum van Bagram, waar meer dan drieduizend strijders van de Talibaan gevangen zitten, gisteren over aan de Afghaanse autoriteiten. Het detentiecentrum is de afgelopen jaren berucht geworden omdat gevangenen er zouden zijn gemarteld.

De luchtmachtbasis van Bagram is de belangrijkste van het Amerikaanse leger in Afghanistan. Bij de aanval zouden ook meerdere ISAF-militairen gewond zijn geraakt. Zij zaten in de getroffen helikopter, die nog aan de grond stond en zich voorbereidde op een missie.

Volgens de BBC hebben de Talibaan inmiddels de verantwoordelijkheid opgeëist. Bagram is regelmatig doelwit van aanvallen van de terroristische beweging. Het is vandaag exact elf jaar na de aanslagen van 11 september. Ook een jaar geleden werd de basis getroffen door raketten.