PvdA bekritiseerd vanwege verzwegen 'zzp-boete' in partijprogramma

Het plan van de PvdA om de arbeidskorting voor zelfstandige ondernemers af te bouwen heeft geleid tot onvrede bij zzp’ers.

De PvdA wil dat de arbeidskorting, die kan oplopen tot 1.600 euro per jaar, in de toekomst alleen nog maar voor mensen in loondienst geldt. Volgens doorrekeningen van het Centraal Planbureau moeten de bezuinigingen 800 miljoen euro opleveren.

Volgens PvdA-Kamerlid Ed Groot is „het verschil in belastingdruk tussen zelfstandigen en werknemers namelijk zo groot geworden dat, ook volgens het CPB, een ongezonde trend naar fiscaal gedreven (schijn)zelfstandigheid gaande is.”

De zelfstandigen zijn inmiddels zelf in protest gegaan. De site zzpboete.nl heeft al tienduizenden bezoekers gehad. Nederland telt meer dan 700.000 zzp’ers, die samen goed zijn voor 10 zetels in de tweede kamer. Novum