‘Pro-Israëlische denktank betaalde proces Wilders’ - Kamerleden stonden salaris af

Enkele honderden aanhangers van Geert Wilders demonstreerden 's ochtends vroeg bij de rechtbank in Amsterdam waar het proces-Wilders zich afspeelde. Foto NRC / Maurice Boyer

Een pro-Israëlische denktank uit de Verenigde Staten heeft de verdediging van PVV-leider Geert Wilders betaald in het proces dat tegen hem werd gevoerd. Dat zegt directeur Daniel Pipes van de denktank, het Middle East Forum, tegen Reuters. Wilders kreeg volgens het persbureau steun van meerdere anti-islam groepen.

Het is niet bekend hoeveel de denktank, die zegt op te komen voor de vrijheid van meningsuiting van anti-islam auteurs, heeft betaald. Het persbureau benaderde ook Bram Moszkowicz, die Wilders in het proces verdedigde, maar hij wil ook niet op de vraag ingaan omdat dit vertrouwelijke informatie is.

Ook aanvechten bezoekverbod Verenigd Koninkrijk betaald

Wilders heeft nooit willen prijsgeven wie zijn geldschieters zijn omdat dit hun veiligheid in gevaar zou kunnen brengen. David Horowitz, die verschillende conservatieve groepen in Los Angeles heeft opgezet, heeft betaald voor de beveiliging tijdens toespraken die Wilders in 2009 in de VS hield. Wilders sprak toen op de Temple Universiteit in Philadelphia en de Columbia Universiteit.

Ook kreeg Wilders volgens Horowitz steun vanuit de VS om in hetzelfde jaar met succes een bezoekverbod aan het Verenigd Koninkrijk aan te vechten. Het proces-Wilders verliep succesvol voor de verdediging: de PVV-leider werd vrijgesproken van groepsbelediging, aanzetten tot haat en discriminatie van moslims.

De uitspraak in het proces-Wilders:

‘Kamerleden moesten salaris aan PVV afstaan

Anonieme voormalig PVV-Kamerleden stellen volgens Reuters dat ze hun salaris aan de partij moesten afstaan. In totaal zou de PVV hierdoor jaarlijks vier miljoen euro vangen, zonder dat bekend is wat hiermee wordt gedaan. Wilders zegt volgens het persbureau dat het om leugens van verbitterde en hatelijke mensen gaat.

De PVV draait volgens Wilders op bijdragen van Nederlandse of buitenlandse geldschieters, maar het zou gaan om bescheiden bedragen en zeker nooit om miljoenen.

Vorige maand zei het uitgetreden PVV-Kamerlid Wim Kortenoeven dat joodse organisaties en rijke joodse particulieren die de PVV sponsoren woedend zijn over een verbod op de rituele slacht dat in het partijprogramma is opgenomen. Hij liet toen weten een rondgang langs de geldschieters te maken om ze te waarschuwen.