Prins Harry belangrijk doelwit van de Talibaan

Extremisten in Afghanistan zullen hun „uiterste best” doen om de Britse prins Harry te doden.

KANDAHAR. De Talibaan zijn vastberaden om de Britse prins Harry, die momenteel op missie is in Afghanistan, te doden. Dat hebben de moslimextremisten gisteren in een verklaring laten weten. Een woordvoerder van de beweging spreekt over een „zeer belangrijk plan”.

Prins Harry, die in het Britse leger als helikopterpiloot dient, kwam vorige week in de zuidelijke provincie Helmand aan voor zijn tweede gevechtsmissie in Afghanistan. Helmand wordt gezien als een van de provincies waar de Talibaan sterk staan.

Talibaanwoordvoerder Zabihullah Mujahid liet in een telefonisch interview weten dat de extremisten „hun best” zullen doen om Harry te doden. Alleen kidnappen vinden ze niet genoeg. Ook andere Britse militairen blijven een belangrijk doelwit. Het dreigement in de richting van prins Harry komt op het moment dat het Amerikaanse leger een belangrijke militaire gevangenis heeft overgedragen aan de Afghaanse autoriteiten. Detentiecentrum Bagram, waar meer dan drieduizend strijders van de Talibaan gevangen zitten, is de afgelopen jaren berucht geworden omdat gevangenen er zouden zijn gemarteld.

De overdracht is onderdeel van een overeenkomst tussen de VS en Afghanistan waarin staat dat alle Afghaanse gevangenen moeten worden overgedragen. De VS houden de zeggenschap over een aantal belangrijke terreurverdachten die momenteel in Bagram gevangen zitten. NRC