Peter R. de Vries nu zélf in de beklaagdenbank na ‘volksgericht’ in DWDD

Een ‘hondse toon’ sloeg Peter R. de Vries gisteravond volgens de Volkskrant aan tijdens ‘Meet-DWDD’, in De Telegraaf werd eerder gesproken van zijn ‘extreme overmoed.’ De manier waarop de oud-misdaadverslaggever politici aanpakt wordt zo langzamerhand omstreden.

Peter R. de Vries tegenover Emile Roemer tijdens 'Meet-DWDD'. Screenshot Uitzending Gemist

Een ‘hondse toon’ sloeg Peter R. de Vries gisteravond volgens de Volkskrant aan tijdens ‘Meet-DWDD’, in De Telegraaf werd eerder gesproken van zijn ‘extreme overmoed.’ De manier waarop de oud-misdaadverslaggever politici aanpakt wordt zo langzamerhand omstreden.

Zoals hij dat vorige week bij Mark Rutte en Diederik Samsom deed, schoof Peter R. de Vries gisteravond aan in De Wereld Draait Door om SP-leider Emile Roemer te ondervragen voor de rubriek ‘Meet-DWDD’, naar het Amerikaanse voorbeeld ‘Meet the press’ van NBC.

Al tijdens de uitzending waren verontwaardigde reacties niet van de lucht. Journalist Cornald Maas heeft zijn vragen over de interviewstijl van De Vries, en ook Paroolcolumnist Theodor Holman uit zich vanochtend kritisch:

Twitter avatar cornaldm Cornald Maas Zou ’t ooit in het brein van Peter R de Vries opkomen dat een vraag stellen geen volksgericht is maar ’n voorzet voor ’n antwoord? #dwdd
Twitter avatar ThHN09 Theodor Holman Teruggekeken: Als Peter R zichzelf zo zou interviewen, zou blijken dat hij schuldig is. #dwdd

Televisierecensent Jean-Pierre Geelen gaat vanochtend in de Volkskrant fel in op de ‘droom’ van De Vries om een eigen talkshow te leiden:

“Een welgemeend advies aan de sollicitant De Vries: doe het niet. Interviewen blijkt een vaardigheid die enig talent, inlevingsvermogen en oprechte interesse vereist. Veel valt te leren, maar bij leerling De Vries zit zijn staalharde pantser in de weg.”

De Vries begon volgens Geelen vorige week al verkeerd tijdens zijn vragengesprek met Rutte:

“De Vries blafte Rutte af. Een VVD-spotje was een ‘tenenkrommende karikatuur’, Rutte moest ‘wel een beetje to the point blijven’. De Vries wist alles beter.”

‘Als een schoothondje naar De Telegraaf

Vervolgens repte De Vries gisteren op behoorlijk suggestieve wijze over verslaggeving van De Telegraaf, zo merken kritische Twitteraars op. De Vries tegen Roemer:

“Zodra het grootkapitaal van De Telegraaf u binnen roept, komt u als een schoothondje een pootje geven aan de hoofdredacteur.”

Powned-verslaggever Jan Roos vermoedt dat dit is veroorzaakt door persoonlijk oud-zeer bij de ondervrager:

Twitter avatar LavieJanRoos Jan Roos Is Peter R de Vries nog steeds boos op de Telegraaf omdat hij geen hoofdredacteur mocht worden? #dwdd

De Telegraaf merkte in een tv-recensie op dat Rutte nauwelijks mocht uitspreken van De Vries, en plaatste naar aanleiding van zijn interview met Rutte een kritische lezersreactie: “Zelden heb ik zo een extreme vorm van overmoed gezien.”

De Vries reageerde op zijn beurt met een aanval op het dagblad:

Twitter avatar PeterRdeV Peter R. de Vries De Telegraaf is verontwaardigd dat ik Rutte niet liet uitpraten, maar maakt met guerrilla ondertussen gehakt van SP en PvdA. Hypocrisie…

Dat Peter R. de Vries escalerende confrontaties niet schuwt tijdens televisie-optredens is niet nieuw. Mocht de talkshow van de misdaadverslaggever er komen vraagt niet alleen Geelen zich af hoeveel mensen zouden aanschuiven:

Twitter avatar MarcelRomein Marcel Romein @PeterRdeV laat wederom zien dat hij absoluut geen talkshow moet gaan doen. Wat een frustratie #calimero #telegraaf #Dwdd

Maar het gevolg van zijn interviewstijl is dat deze waarschijnlijk wel kunnen rekenen op een flink portie sympathie van de kijker:

Twitter avatar cornaldm Cornald Maas Inmiddels voel ik compassie opborrelen met de zichtbaar ploeterende Roemer #dwdd
Twitter avatar Deenjan Jan Deen Irritante Peter R, die erg van zichzelf gecharmeerd is, helpt onbedoeld #Rutte aan sympathie. #dwdd