Philips schrapt nog eens 2.200 banen

Meer verschuivingen bij Philips: het electronicaconcern gaat nog eens 2.200 banen schrappen.
Meer verschuivingen bij Philips: het electronicaconcern gaat nog eens 2.200 banen schrappen. Foto Hollandse Hoogte / Xing Guangli

Bij Philips verdwijnen wereldwijd nog eens zo’n 2.200 banen. Daarmee moet 300 miljoen euro bespaard worden, laat het bedrijf vanochtend weten. Een klein jaar geleden kondigde het electronicaconcern al aan 4.500 banen te gaan schrappen.

Dat was in oktober 2011. Toen kondigde Philips aan wereldwijd 4.500 banen te schrappen, waaronder 1.400 in Nederland (tien procent van het personeelsbestand). Met die reorganisatie wilde Philips 800 miljoen euro aan besparingen realiseren. Het kostenreductieprogramma onder de noemer ‘Accelerate’ zorgt nu in totaal voor 1,1 miljard aan besparingen.

Topman Frans van Houten noemt het in een toelichting ‘spijtig’ dat de banen verdwijnen. De kostenbesparingen zijn volgens hem echter noodzakelijk, onder meer vanwege de ‘macro-economische tegenwind’ en hogere pensioenkosten.

FNV Bondgenoten is vanzelfsprekend niet blij met de nieuwe ronde ontslagen. Bestuurder Ron van Banden noemt het tegenover nu.nl ‘ordinair aandeelhouderskapitalisme’. “Mensen zitten in onzekerheid en krijgen op deze manier geen rust.”