Philips schrapt nog 2.200 banen

Technologieconcern Philips zet opnieuw het mes in het personeelsbestand om de winstmarges te vergroten. Het komend jaar verdwijnen wereldwijd nog eens 2.200 banen, bovenop de al eerder aangekondigde reorganisatie waarbij 4.500 banen vervallen.

Dat maakte de multinational vandaag bekend. De ontslagen vallen in de lichtdivisie en de gezondheidstak. De ontslagronde levert Philips 300 miljoen euro op, waarmee het totale besparingsprogramma uitkomt op 1,1 miljard. Bestuursvoorzitter Frans van Houten verhoogde vorig jaar de bezuinigingen al van 500 naar 800 miljoen euro.

Na zijn aantreden in april 2011 introduceerde Van Houten een nieuwe strategie, Accelerate geheten, met als doel een bedrijf dat sneller innoveert en beter inspeelt op lokale afzetmarkten. Een slanker, minder bureaucratisch Philips is wendbaarder, was de gedachte.

Inmiddels werpt die reorganisatie zijn vruchten af: na een miljardenverlies van vorig jaar werd in de eerste twee kwartalen van dit jaar weer winst gemaakt. Des te groter is de verrassing van de bezuiniging die vandaag werd aangekondigd als opmaat naar een analistenbijeenkomst in Londen.

In een toelichting noemt Van Houten het banenverlies „betreurenswaardig”. De bezuinigingen zijn nodig om „macro-economische tegenwind” op te vangen en tegenvallers bij het pensioenfonds. Philips heeft last van onzekere economische omstandigheden in Europa en China.

Maar de vakbonden vinden dat Van Houten zijn oren laat hangen naar de aandeelhouders. Die dringen aan op betere marges bij de lichtdivisie en de medische tak. Bij de divisie consumentenelektronica nam Philips al eerder afstand van de grootste verliespost, de tv-divisie.

Het is onbekend hoeveel van de 2.200 ontslagen er in Nederland vallen. De vorige ontslagronde van 4.500 trof 1.400 Nederlandse Philips medewerkers. Dat is zo’n 10 procent van het aantal Nederlandse arbeidsplaatsen. Wereldwijd werken er 122.000 mensen bij het concern.