Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

VVD in Politieke Barometer de grootste - peiling De Hond stelt: too close to call

Of de VVD de grootste partij blijft, en daarmee Rutte hoogstwaarschijnlijk premier, is too close to call. Foto Foto / Roel Rozenburg

In de laatste peiling van Maurice de Hond voor de verkiezingen winnen de VVD en PvdA allebei nog een zetel en komen uit op 36 zetels. Het oordeel van de opiniepeiler luidt daarom: too close to call. De Politieke Barometer en TNS Nipo houden het op de VVD als winnaar.

De peiling van De Hond verschilt licht met de eerder verschenen peilingen van TNS Nipo en Eenvandaag. Daarin eindigt de VVD op 35 zetels en de PvdA op 34. Een paars kabinet heeft bij De Hond een meerderheid van 83 zetels; een middenkabinet van VVD, PvdA en CDA komt uit op 84 zetels.

Bij De Hond blijft de SP op twintig zetels staan. Verlies is er voor de PVV en CDA. Deze partijen verliezen allebei een zetel om op respectievelijk achttien en twaalf zetels uit te komen. D66 krijgt er elf, GroenLinks vier, ChristenUnie vijf, SGP drie, Partij voor de Dieren drie en 50Plus twee.

De laatste peiling moet niet worden verward met een prognose voor de uitslag woensdag, stelt De Hond. Niet alleen heeft nog meer dan twintig procent van de kiezers geen definitief besluit genomen, ook kunnen het slotdebat van dinsdagavond en andere gebeurtenissen uit de campagne nog van invloed zijn op de uiteindelijke uitslag.

Update 20.53 uur: VVD naar 37 zetels in Politieke Barometer

De VVD wordt volgens de Politieke Barometer van vandaag de grootste partij, met 37 zetels. Dat is een stijging van twee zetels voor de liberalen. De PvdA boekt één zetel winst ten opzichte van de vorige peiling, en komt op 36 zetels.

De SP staat op 21 zetels, de PVV op zeventien en het CDA op dertien. D66 volgt met tien zetels, de ChristenUnie met vijf, GroenLinks met vier, de Partij voor de Dieren drie, de SGP twee en 50Plus ook twee.

Foutmarge peilingen

Peilingen worden gedaan op basis van steekproeven en representativiteit is praktisch onhaalbaar. Daarom is er een foutmarge. Hoe kleiner de steekproef, hoe groter die foutmarge is. Synovate ondervraagt 1.000 mensen, TNS NIPO 1.500, en peil.nl (Maurice de Hond) 4.000. Ter illustratie: voor een verschuiving in de zetelverdeling hoeven bij Synovate maar een handjevol mensen van mening te veranderen (of andere mensen worden ondervraagd). Dit nuanceert de wekelijkse stijgers en dalers.