Over Bin Laden in 1993: een verlegen man

Osama Bin Laden.
Osama Bin Laden. Foto AP

Osama Bin Laden was negentien jaar geleden ‘een verlegen man’. Zo blijkt uit een interview uit 1993 met het brein achter de aanslagen in New York van vandaag precies elf jaar geleden. Nooit eerder had Bin Laden gesproken met een westerse journalist, maar de Engelsman Robert Fisk mocht zich de eerste noemen.

Een jihadstrijder op zijn retour

Fisk omschrijft de toen ook al niet ongevaarlijke Bin Laden als een statig man, met de uitstraling van een heuse ‘mountain warrior’. Opvallend genoeg wekt ‘s werelds bekendste terrorist in het interview niet de indruk het Westen acht jaar later in complete hysterie achter te laten. Integendeel. Fisk:

“He is a shy man. Maintaining a home in Khartoum and only a small apartment in his home city of Jeddah, he is married - with four wives - but wary of the press.”

Bin Laden lijkt een jihadstrijder op zijn retour. Een als held onthaalde verschijning gehuld in een dure mantel, die enkel een beter leven voor ‘zijn’ volk wenste. Bin Laden mocht eind jaren zeventig dan niet vies zijn voor een partij te knokken met zogenoemde indringers, in 1993 betert hij het leven van menig Soedanees door het aanleggen van wegen. Bin Laden in het interview:

“No, I was never afraid of death. As Muslims, we believe that when we die, we go to heaven. Before a battle, God sends us seqina, tranquillity. Once I was only 30 metres from the Russians and they were trying to capture me. I was under bombardment but I was so peaceful in my heart that I fell asleep”

Hoe zacht Bin Laden ook mag lijken, jaren later zou hij door de inlichtingendienst CIA als een serieus gevaar voor de Amerikaanse samenleving bestempeld worden. Een dreiging die toenmalig president Bush niet heel serieus leek te nemen.