Niet alleen Apple-fans tellen af voor de iPhone 5

3D-interpretatie van een witte iPhone 5, gemaakt door Martin Hajek uit Utrecht

Wat een gedoe, jongens, het is maar een telefoon.

Zo zullen de meeste mensen denken over de productpresentatie van de iPhone 5, die Apple woensdagavond houdt. Maar aan hype-kracht heeft de iPhone in vijf jaar tijd weinig ingeboet. Amerikaanse media lijken over niets anders te schrijven sinds Apple de uitnodiging verzond.

Deze keer lijkt de nieuwsgierigheid terecht. De iPhone 5 belooft de grootste verandering te worden van een toestel dat sinds 2007 op de markt is. De iPhone, de gadgetstatus ontgroeid, is nu een economische grootmacht die de telecomindustrie, de softwaresector en de elektronicabranche in zijn greep houdt. Sinds 2007 zijn er 250 miljoen iPhones verkocht, met een afgeleide omzet van 150 miljard dollar. Het aandeel Apple staat op een record-hoogte. Zakenbank JP Morgan rekende uit dat de iPhone dit jaar bijna een half procentpunt aan de Amerikaanse economische groei kan bijdragen.

Volgens het geruchtencircuit zal de iPhone 5 er zo uit zien:
4 inch scherm. Hoger, maar niet breder dan nu. De iPhone blijft met één hand te bedienen. Kleinere 9 pins dock-connector en kleinere nanosimkaart. Vrijkomende ruimte komt ten goede aan de accu.
Apple A6-processor met 4 kernen
0,5 mm dunner, door het gebruik van andere schermtechniek waar de aanraaksensor al in zit.
Wel mobiele data via 4G, maar nog geen NFC (draadloze techniek voor o.a. betalingen)
iOS 6 software, met navigatie op basis van TomTom.  De YouTube-app verdwijnt.
Prijs vanaf 599 euro (16 GB);  te koop vanaf 21 september.

zie ook: geruchtenoverzicht op cultofmac of iphoneclub

Het is een extreem winstgevend toestel: de operationele marge op een iPhone is bijna 50 procent – ongeëvenaard in de telecombranche. Apple heeft dat prijspeil muurvast in handen. De kortingen die je als beller op een iPhone krijgt, worden voorgeschoten door de mobiele providers. Zij krijgen zelf amper korting bij Apple en moeten het bedrag in twee jaar zien terug te verdienen met abonnementen. De marges in de telecomsector worden uitgehold omdat klanten bellen en sms’en vervangen vervangen door gratis internetdiensten.

Daarom is het van belang dat de iPhone 4G-netwerken ondersteunt: dat schept mogelijkheden om klanten op grote schaal te ‘upgraden’ naar sneller en duurder mobiel internet. 4G staat in Nederland nog in de kinderschoenen; de veiling gaat dit najaar van start. Maar de beschikbaarheid van de iPhone 5 zal de uitrol van de netwerken versnellen: providers houden nu al personeel achter de hand voor de weken dat de nieuwe iPhone in de verkoop gaat. Veel bellers hebben tot dit najaar  gewacht om hun abonnement te vernieuwen.

Concurrenten als Samsung, Nokia en Sony hebben vorige week al hun nieuwe toestellen aangekondigd, om niet te verzuipen in Apples mediaoffensief. Na woensdag passen ze de prijzen en beschikbaarheidsdata aan. Op dit moment is alleen Samsungs telefoondivisie winstgevend – HTC worstelt om aansluiting bij de top 2 te houden. Apple doet er alles aan om beide concurrenten te dwingen tot duurbetaalde licenties. Dat resulteerde in een niet aflatende reeks rechtszaken rondom ideeën van de iPhone die gekopieerd zouden zijn in besturingssysteem Android.

Apple won vorige maand een zaak die Samsung in de verdediging dwingt. Het Zuid-Koreaanse bedrijf hangt een boete van 1 miljard dollar en een Amerikaans verkoopverbod voor acht oudere toestellen boven het hoofd. Apple neemt ook Samsungs huidige verkoophit, de Galaxy SIII, op de korrel.

Dag dockingstation

Ook de elektronicaindustrie kijkt woensdag met ingehouden adem naar de Apple-presentatie. De iPhone 5 krijgt een ander soort dockconnector – de aansluiting voor adapter of externe apparatuur. Die eigenwijze maar alomtegenwoordige verbinding stimuleerde fabrikanten en masse iPod/iPhone-speakers te gaan bouwen. Zelfs concurrent Sony opende zijn hifi-sets voor de i-gadgets. Straks heb je daarvoor een onhandig – en ongetwijfeld prijzig – verloopstuk nodig. Apple heeft wel een alternatief: de draadloze AirPlay techniek. AirPlay is voorzien van een duurdere licentie, zodat elke speaker nog meer geld oplevert.

Naar verwachting krijgt de iPhone ook een iets hoger scherm. Tot nu toe waakte Apple ervoor de beeldverhoudingen te veranderen. Dat vinden softwareontwerpers prettig en daarom kon de app-cultuur op de iPhone ook zo welig tieren. Duizenden app-makers moeten nu aan de slag om hun software aan te passen aan iOS 6 en het nieuwe scherm. Dat wordt weer updaten.

iPad mini

Het Apple-offensief is na morgen niet over. Naar verwachting komt er dit najaar ook nog een verkleinde versie van de iPad, waarmee Apple de strijd aangaat tegen goedkope concurrenten als de Amazon Kindle (net vernieuwd met een hoge resolutie scherm) en de Google Nexus 7.

3D-interpretatie van de iPhone 5, de iPad mini in verhouding tot een gewone iPad. Gemaakt door Martin Hayek uit Utrecht3D-interpretatie van de iPhone 5, de iPad mini in verhouding tot een gewone iPad. Gemaakt door Martin Hayek uit Utrecht