New York herdenkt 9/11 – ‘minder politiek, rouw meer privé’

Een vrouw huilt bij de South Poole muur met namen van slachtoffers. Foto Reuters / Craig Ruttle

Duizenden Amerikanen hebben zich vandaag weer verzameld om de bijna drieduizend slachtoffers van de aanslagen op 11 september 2001 te herdenken. Zij deden dat bij het WTC in New York, het Pentagon in Washington D.C. en Shanksville, waar elf jaar geleden het vierde vliegtuig (Vlucht 93) neerstortte.

Volgens persbureau AP is de sfeer rond de herdenking dit jaar anders dan voorgaande jaren, vooral dan die vorig jaar. De herdenking in 2011, toen het precies tien jaar geleden was dat de zwaarste terroristische aanslag in de Verenigde Staten ooit plaatsvond, betekende volgens AP een omslagpunt.

Vorig jaar was de herdenking nog bijzonder zwaar en uitgebreid. Dit jaar is de stemming relatief luchtiger volgens het persbureau. Zo is de rol van politici voor het eerst zeer beperkt. Uiteraard zijn ze nog wel aanwezig, zoals president Obama bij de herdenking bij het Pentagon, maar er zijn geen politieke toespraken. De rouw is minder publiek, meer privé.

Aanwezigen bij het WTC in New York hielden om 8.46 uur vanochtend ballonnen, bloemen en foto’s omhoog van degenen die zij verloren. 8.46 uur is de tijd dat elf jaar geleden het eerste vliegtuig de noordtoren van het WTC in vloog.

Verenigde Staten herdenken 9/11:

Debat over de hoge kosten van herdenking 9/11

Ondertussen vragen steeds meer Amerikanen zich af of de enorme kosten van de herdenking nog wel echt gerechtvaardigd zijn. Het debat over de kwestie liep in aanloop naar de herdenking vandaag hoog op.

De herdenking kost jaarlijks rond de zestig miljoen dollar (47 miljoen euro) en daar komt nog eens zevenhonderd miljoen dollar (547 miljoen euro) bij voor de bouw van een museum op ‘Ground Zero’.

Zelfs sommige nabestaanden hebben hun vraagtekens gezet bij het enorme kostenplaatje. Zij vragen zich af of de herdenking van de ongeveer drieduizend slachtoffers nog in verhouding is met de enorme kosten die gemaakt worden.

De New Yorkse burgemeester Michael Bloomberg, die voorzitter is van de stichting die de herdenking organiseert en het museum bestiert, zegt dat de uitgaven noodzakelijk zijn om de veiligheid te kunnen waarborgen en jaarlijks miljoenen bezoekers te kunnen ontvangen.

Familie en vrienden herdenken slachtoffers 9/11 vanochtend bij WTC. Foto AP / Jason DeCrowFamilie en vrienden herdenken slachtoffers 9/11 vanochtend bij WTC. Foto AP / Jason DeCrow