Nederland wint met 4-1 van Hongarije - Lens uitblinker

Nederland heeft vanavond eenvoudig gewonnen uit bij Hongarije. Het betekende de tweede winst in de kwalificatiereeks richting het WK 2016 in Brazilië. Jeremain Lens, die pas minuten voor de wedstrijd hoorde dat hij de geblesseerde Arjen Robben moest vervangen, was de grote uitblinker aan de zijde van Oranje.

Dutch players celebrate their first goal agianst Hungary during the World Cup 2014 qualifying football match Hungary vs The Netherlands in Puskas stadium of Budapest on September 11, 2012. AFP PHOTO/ ATTILA KISBENEDEK
Dutch players celebrate their first goal agianst Hungary during the World Cup 2014 qualifying football match Hungary vs The Netherlands in Puskas stadium of Budapest on September 11, 2012. AFP PHOTO/ ATTILA KISBENEDEK Narsingh, Clasie, Lens en Vlaar (v.l.n.r.) vieren de 1-0 voor Oranje tegen Hongarije. Foto AFP / Attila Kisbenedek

Nederland heeft vanavond eenvoudig gewonnen uit bij Hongarije. Het betekende de tweede winst in de kwalificatiereeks richting het WK 2014 in Brazilië. Jeremain Lens, die pas minuten voor de wedstrijd hoorde dat hij de geblesseerde Arjen Robben moest vervangen, was de grote uitblinker aan de zijde van Oranje.

Lens scoorde maar liefst twee keer, waaronder het openingsdoelpunt na slechts drie minuten. Ook maakte hij de 3-1 en gaf hij de 4-1 van Klaas Jan Huntelaar aan. Die laatste was bij rust in de ploeg gekomen in plaats van Robin van Persie, die de eerste helft niet onverdienstelijk speelde, maar niet wist te scoren.

Jeremain Lens al na drie minuten trefzeker

Het was zo’n avond waarop het onverwacht goed uitpakte voor Nederland. Het afhaken van Robben was een teleurstelling. De buitenspeler ondervond te veel hinder van zijn lies om te kunnen starten. Robbens vervanger Lens nam echter al na twee minuten de zorgen weg. De aanvaller kopte een voorzet van zijn ploeggenoot bij PSV Luciano Narsingh binnen.

Maar bijna even snel kwamen de Hongaren via een penalty ook weer langszij. Jordy Clasie maakte in zijn eigen strafschopgebied een overtreding en moest die actie bekopen. Voormalig PSV’er Balazs Dzsudzsak faalde vervolgens niet vanaf de stip.

Verdediger Bruna Martins Indi zette Nederland al voor rust echter weer op voorsprong met een kopbal uit de goede vrije trap van Wesley Sneijder. Bondscoach Louis van Gaal had in de aanloop naar het duel gewaarschuwd voor de kopkracht van de Hongaren, maar het was juist zijn ploeg die door de lucht het verschil maakte.

Oranje kwam daarna op slag van rust echter nog wel goed weg met het feit dat het geen tweede strafschop tegen kreeg, toen er opzichtig hands werd gemaakt in het eigen penaltygebied.

Nederland waande zich bij vlagen in een speeltuin

In de tweede helft werd de glansrol van Lens alleen maar groter. Zeven minuten na rust tekende hij voor zijn tweede treffer. Een lange bal werd door een verdediger van Hongarije zomaar in de voeten van Lens gekopt, die het cadeautje dankbaar uitpakte en Oranje op 1-3 zette. Lens had een kwartier voor tijd voor zijn derde treffer kunnen gaan, maar was niet zelfzuchtig en bood Huntelaar een niet te missen kans: 1-4.

In de slotfase waande Nederland zich bij vlagen in een speeltuin. De Hongaren waren mentaal geknakt en legde de opponent geen strobreed meer in de weg. Nederland verzuimde in de slotfase alleen de score verder op te voeren.

In de poule van Oranje nam Turkije revanche voor de 2-0 nederlaag in Amsterdam. De Turken versloegen Estland met 3-0. Roemenië won tegen Andorra ook zijn tweede duel (4-0) en gaat samen met Oranje aan de leiding in groep D.