Moody’s dreigt triple A-status Verenigde Staten te verlagen

Kredietbeoordelaar Moody's dreigt de Aaa-status van de Verenigde Staten te verlagen. Foto Reuters / Mike Segars

Kredietbeoordelaar Moody’s verlaagt mogelijk zijn triple A-status van de Verenigde Staten, als het Amerikaanse Congres er niet in slaagt akkoord te gaan met een plan om de staatsschuld onder controle te krijgen. Dat meldt persbureau Novum.

Volgens Moody’s moet het Congres volgend jaar instemmen met maatregelen die op de middellange termijn moeten leiden tot een daling van de verhouding tussen het bruto binnenlands product en de staatsschuld. Komt er geen goedgekeurd plan, dan verlaagt de kredietbeoordelaar de rating waarschijnlijk met een trede naar AA1.

Nu heeft de Amerikaanse regering bij Moody’s een AAA-rating met negatieve vooruitzichten. Het bureau acht het onwaarschijnlijk dat die status gehandhaafd blijft. Wordt er wel een oplossing gevonden, dan wordt het label ‘negatieve vooruitzicht’ verwijderd.

Bij Standard & Poor’s is de rating van de VS begin augustus al een trede lager gezet. Voor beleggers is het begrotingstekort van bijna tien procent van het bbp tot nog toe geen probleem geweest. De Amerikaanse tienjaarsrente noteert op 1,68 procent, zo’n 0,3 procentpunt verwijderd van het laagste niveau ooit dat eerder dit jaar werd bereikt.

Eind juli stelde de kredietbeoordelaar ook de financiële vooruitzichten van zowel Nederland, Duitsland als Luxemburg bij. De landen, allen in het bezit van de hoogste AAA-status, zagen de vooruitzichten veranderen van “stabiel” naar “negatief”.