Kortkolom cultuur

Roman Mulisch wordt naar Chinees vertaald

Amsterdam. De rechten van Harry Mulisch’ De ontdekking van de hemel en A.F.Th. van der Heijdens Tonio zijn aan een Chinese uitgever verkocht. Dat heeft het Nederlands Letterenfonds bij terugkomst van de Beijing International Book Fair laten weten. Ook de rechten van De strijd om de echte Vincent van Gogh van Henk Tromp zijn aan een Chinese uitgever verkocht. Daarnaast bestaat er in China interesse om ook De Nederlandse maagd van Marente de Moor en Het bureau 1: Meneer Beerta van J.J. Voskuil in vertaling op de markt te brengen. Eerder verschenen er van Mulisch Chinese vertalingen van De aanslag, Het stenen bruidsbed en Het zevende land. (NRC)

Melchers koopt Kasteel Ruurlo voor museum

Rotterdam. Zakenman Hans Melchers mag zo goed als zeker Kasteel Ruurlo kopen om daar een deel van de voormalige Scheringa-collectie onder te brengen. De gemeente Berkelland, die eigenaar is van het kasteel, heeft een intentieverklaring met hem getekend. Als de gemeenteraad vanavond ook akkoord gaat, kan de koopovereenkomst worden gesloten. De hoofdvestiging van het Museum voor Realisme komt in een nieuw gebouw in Gorssel. Het kasteel wordt een dependance, met wisselende tentoonstellingen. (NRC)