Kortkolom buitenland

Bush kreeg meerdere waarschuwingen 9/11

Rotterdam. De Amerikaanse president George W. Bush is in 2001 eerder en vaker gewaarschuwd dat Al-Qaeda een terreuraanslag in de Verenigde Staten voorbereidde dan tot nu toe bekend was. Al in mei dat jaar probeerde de CIA het Witte Huis te overtuigen dat een aanslag werd voorbereid, schrijft de journalist Kurt Eichenwald vandaag op de opiniepagina van The New York Times. Neoconservatieve Republikeinen in het Pentagon zouden hebben tegengeworpen dat de CIA op een verkeerd spoor zat: Osama bin Laden zou slechts voorwenden dat hij een aanslag voorbereidde, om zo de aandacht van de Amerikanen af te leiden van de Iraakse leider Saddam Hussein. De journalist baseert zich onder meer op uitreksels van nooit openbaar gemaakte briefings aan de president. (NRC)

Bernard Arnault klaagt Libération aan

Parijs. De Franse zakenman Bernard Arnault, klaagt de krant Libération aan wegens belediging, naar aanleiding van een foto van hem gisteren op de voorpagina met de tekst ‘Casse-toi riche con!’ (Rot op, rijke zak!). Volgens de krant vraagt Arnault de Belgische nationaliteit aan om te ontkomen aan een belasting van 75 procent belasting, een maatregel waarmee rijke Fransen volgens president Hollande moeten bijdragen aan het oplossen van de crisis. De krant beroept zich op de vrijheid van meningsuiting. (Reuters)

Bom in Kunduz doodt politieagenten

Kunduz. Bij een bomaanslag in de Noord-Afghaanse stad Kunduz zijn gisteren zestien mensen om het leven gekomen. Volgens artsen bevinden zich dertien politieagenten onder de doden, volgens de politie zelf zeven. Ook 26 burgers raakten gewond bij de zelfmoordaanslag. De dader sloeg toe tijdens een betoging op een centraal plein in Kunduz tegen het willekeurige geweld van terroristen jegens burgers. Nederlanders die in Kunduz politieagenten helpen opleiden waren voor zover bekend niet in de buurt tijdens de aanslag. (AFP)

‘Leider van Al-Qaeda omgekomen in Mali’

Bamako. Een Algerijnse leider van Al-Qaeda-in-de-Islamitische-Maghreb, die de operaties in Noord-Mali coördineerde, is omgekomen bij een auto-ongeluk tussen Gao en Timboektoe. Dat hebben moslimextremisten in de regio gisteren gezegd. Nabil Makloufi, bijgenaamd de ‘Emir van de Sahara’, werd beschuldigd van de moord op en ontvoering van buitenlanders in de Sahara. Radicaal islamitische groepen hebben in april het noorden van Mali veroverd en er islamitisch recht ingevoerd. (AFP, Reuters)

Zeker 38 doden bij etnisch geweld Kenia

Mombasa. Honderden mannen, gewapend met speren, pijl en boog en geweren, hebben gisteren zeker 38 dorpelingen gedood en 150 huizen in brand gestoken in de Keniaanse kustregio Tana River County. Meer dan honderd mensen zijn de laatste weken vermoord bij etnisch geweld tussen de Pokomo en de Orma. Het conflict draait om grasland dat door beide stammen geclaimd wordt als weide voor hun vee. President Kibaki heeft een avondklok ingesteld. (Reuters)

Ethiopië laat Zweedse journalisten vrij

Addis Abeba. Ethiopië heeft gisteren de twee Zweedse journalisten Schibbye en Persson, die veertien maanden gevangenzaten op verdenking van steun aan een verboden rebellenbeweging, vrijgelaten. Dat heeft de Ethiopische minister van Justitie gisteren bekendgemaakt. (AP, Reuters)