Kortkolom binnenland

Driemaal brandalarm in Schipholtunnel

Rotterdam. Voor de derde keer in één etmaal heeft vanochtend treinpersoneel alarm geslagen over een mogelijke brand in de Schipholtunnel. In alle gevallen trof de uitgerukte brandweer geen brand aan. Wel is het treinverkeer gehinderd. Drie keer werd de tunnel een half uur tot een uur gesloten voor treinverkeer. Reizigers hebben maximaal twee uur vertraging opgelopen. Naar de oorzaak is het gissen. Spoorbeheerder ProRail doet onderzoek. De rookmelders in de tunnel hebben geen alarm afgegeven. (NRC)

Rijksrecherche ingezet in zaak Kekerdom

Enschede. De rijksrecherche gaat integriteitsonderzoek doen naar medewerkers van het politiekorps Gelderland-Zuid. Dat gebeurt naar aanleiding van de vondst van twee hennepkwekerijen in de Gelderse plaatsen Kekerdom en Millingen aan de Rijn. Een van de kwekerijen bevond zich in het huis van het 59-jarige hoofd van de districtsrecherche Tweestromenland van de politie Gelderland-Zuid. Hij is zondag dood aangetroffen in zijn woning in Kekerdom, net als een man (50) en vrouw (47) uit Millingen aan de Rijn, vermoedelijk de ex-vriendin van de rechercheur en haar nieuwe vriend. In hun woning is gisteren ook een hennepkwekerij ontdekt. Zij huurden dit huis van een medewerker van het korps Gelderland-Zuid. (NRC)

Tien jaar geëist wegens piraterij Somaliërs

Rotterdam. Tegen negen Somaliërs is gisteren voor de rechtbank in Rotterdam tien jaar cel geëist wegens piraterij. Het Openbaar Ministerie acht hen schuldig aan gijzeling van de bemanning van een Iraanse vissersboot en poging tot doodslag op Nederlandse militairen. De Somaliërs werden vorig jaar april aangehouden nadat zij de bemanning van het fregat Tromp in een hinderlaag hadden gelokt. In twee eerdere piraterijzaken in Nederland werden tien Somalische piraten veroordeeld tot straffen van 4,5 tot 8 jaar. Justitie eist ditmaal hogere straffen omdat ze de verdachten op militairen schoten met het doel hen te doden. (NRC)

Parlement Curaçao zet eigen voorzitter af

Rotterdam. Een meerderheid van de Staten, het parlement van Curaçao, heeft gisteren voorzitter Ivar Asjes afgezet. Begin augustus viel de regeringscoalitie waarvan Asjes’ partij deel uitmaakt. Hij voorkwam sindsdien dat Staten-leden een motie indienden om het demissionaire kabinet te vervangen door een interim-regering. Asjes weigert zijn ontslag overigens te accepteren. (NRC)