Journalist Kat wacht in vrijheid op proces

Na een gevangenschap van bijna vier maanden komt internetjournalist Micha Kat vandaag op vrije voeten. De Haagse rechtbank besloot gisteren dat de voorlopige hechtenis van de 49-jarige Kat wordt geschorst tot de verdere behandeling van zijn strafzaak in december.

De journalist werd in april opgepakt toen hij na een reis uit zijn woonplaats in Laos aankwam op Schiphol. Hij wordt door het Openbaar Ministerie vervolgd voor veertien strafbare feiten zoals smaad en laster op zijn website klokkenluideronline tegen magistraten, advocaten en journalisten en opzettelijke belediging van Joden. Hij heeft volgens justitie ook opruiende taal gebezigd ten aanzien van het Koninklijk Huis door op te roepen „van alles en nog wat te gooien naar de Gouden Koets’’. Hij wordt ook vervolgd voor vernielingen in Leiden en twee, naar later bleek valse bommeldingen bij het ministerie van Veiligheid en Justitie en advocatenkantoor Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn. Die maatschap werd na de melding zelfs geheel ontruimd. Een beveiliger vertelde gisteren dat „een raaskallende” Kat vorig jaar telefonisch zei: „Jullie gaan allemaal naar de kloten.”

In de strafzaak moet nog een aantal getuigen worden gehoord. Kat mag zijn proces nu op vrije voeten afwachten op voorwaarde dat hij niet opnieuw publiceert over de mensen die aangifte hebben gedaan. Hij mag Nederland niet verlaten.

Officier van justitie Nicole Vogelenzang was tegen vrijlating van Kat omdat het „recidivegevaar levensgroot is”. Ze is bang dat hij „opnieuw hele nare en kwetsende dingen” gaat publiceren over mensen. Eerder deze zomer schond Kat schorsingsvoorwaarden en werd hij opnieuw opgepakt.

Kat liet op de zitting weten dat hij door zijn confrontaties met de rechterlijke macht lijdt aan een „posttraumatisch togasyndroom”. Zijn advocaat Gerard van der Meer verklaarde dat Kat meent dat justitie hem vervolgt „omdat men hem uit wil schakelen als kritische internetjournalist”.