Dit is een artikel uit het NRC-archief

Terrorisme

Jemenitische minister ontsnapt aan bomaanslag - 13 doden

People stand near burnt cars after a car bomb explosion in Sanaa September 11, 2012. The car bomb targeting Yemeni Defence Minister Major General Muhammad Nasir Ahmad exploded outside the prime minister's office in Sanaa on Tuesday, killing at least five bodyguards but the minister was safe, government sources said. REUTERS/Mohamed al-Sayaghi (YEMEN - Tags: POLITICS CIVIL UNREST)
People stand near burnt cars after a car bomb explosion in Sanaa September 11, 2012. The car bomb targeting Yemeni Defence Minister Major General Muhammad Nasir Ahmad exploded outside the prime minister's office in Sanaa on Tuesday, killing at least five bodyguards but the minister was safe, government sources said. REUTERS/Mohamed al-Sayaghi (YEMEN - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) Omstanders, hulpdiensten en media verzamelen zich op de plek van de bomaanslag. Foto Reuters / Mohamed al-Sayaghi

De Jemenitische minister van Defensie Mohammed Nasser Ahmed is vandaag ontsnapt aan een zelfmoordaanslag. De politicus is in veiligheid gebracht, maar 13 anderen, onder wie enkele beveiligers, kwamen om het leven.

De autobom ontplofte in het centrum van hoofdstad Sana’a, ongeveer tweehonderd meter van de ingang van de Ministerraad. Volgens bronnen binnen het leger miste de bom echter zijn doelwit, de minister van Defensie.

De aanslag komt een dag na het bericht dat de nummer twee van Al-Qaeda, de Saudische Saeed al-Shihri, bij een luchtaanval in Jemen is omgekomen. Vermoedelijk kwam hij om het leven door een Amerikaanse drone.

De Jemenitische tak van Al-Qaeda is een van de actiefste ter wereld. De dood van Al-Shihri zou om die reden een klap zijn voor de terreurorganisatie. Strijders van Al-Qaeda namen vorig jaar in het zuiden van Jemen grote steden over, maar het leger heeft dit jaar een aantal steden en dorpen heroverd.

De president van Jemen, Abed Rabbo Mansour Hadi, zei dat sommige stammenleiders en regeringsfunctionarissen Al-Qaedastrijders helpen zich te verstoppen in de zuidelijke provincies Abyan en Shabwa.