Hollande krijgt schuld van vertrek rijke

Eigenaar van het Franse bedrijf Louis Vuitton wil Belg worden om aan de strenge belastingmaatregelen te ontkomen.

Rotterdam. In Frankrijk is een fel debat aan de gang over belastingen en vaderlandsliefde. De Franse miljardair Bernard Arnault, eigenaar van luxeconcern Louis Vuitton, heeft hiervoor de aanzet gegeven door de Belgische nationaliteit aan te vragen. Ondanks ontkenning van zijn zijde, geloven de Fransen dat de rijkste man van Frankrijk – en van Europa – vlucht voor strengere belastingmaatregelen. President Hollande wil dat Franse rijken 75 procent inkomstenbelasting betalen vanaf volgend jaar. Als Belg hoeft Arnault maximaal 50 procent af te staan.

Arnault (63), die volgens zakenblad Forbes zo’n 41 miljard euro aan vermogen heeft, ontkende dat hij Frankrijk de rug toekeert. Hij blijft gewoon in eigen land belasting betalen, zei hij. „Ons land moet kunnen rekenen op de bijdrage van een ieder.” Zijn besluit moet vooral niet „politiek worden geïnterpreteerd”, voegde hij eraan toe.

Maar Franse media en politici hechten weinig waarde aan de woorden van Arnault, een intieme vriend van oud-president Nicolas Sarkozy. ‘Verraad’ en ‘immoreel’ klonk het uit de gelederen van de Parti Socialiste van Hollande. De president zelf was uiterst kritisch over Arnault. „Hij had moeten bedenken wat het betekent om een andere nationaliteit aan te vragen, want we zijn er allemaal trots op om Frans te zijn.” 

François Fillon, premier onder Sarkozy, gaf Hollande de schuld van Arnaults besluit: iemand die „het Franse succes” belichaamt, wil nu „van nationaliteit veranderen vanwege de fiscale politiek in ons land.” 

Als Belg kan Arnault straks ook oversteken naar belastingparadijs Monaco – wat vanuit Frankrijk verboden is. NRC