Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Help! De gedoodverfde nieuwe leider van China is zoek

De Chinese vice-president Xi JInping bij zijn bezoek aan de VS dit voorjaar Foto Reuters / Lin Taozhang

Wat is er aan de hand met de Chinese vice-president Xi Jinping, de gedoodverfde nieuwe leider? De geruchtenstroom zwelt aan nu de beoogd opvolger van president Hu Jintao al meer dan een week niet meer in het openbaar is gezien, en ook nog eens belangrijke afspraken heeft afgezegd.

Afgelopen week stonden vier ontmoetingen met buitenlandse delegaties op de agenda van Xi Jinping, waaronder een met de Amerikaanse minister Hillary Clinton. Maandag werd ook een fotosessie met de Deense premier Helle Thorning-Schmidt op het laatste moment afgelast. Het is hoogst ongebruikelijk dat afspraken op dit niveau onverwachts afgezegd worden. China Forbidden News spreekt zelfs van een ‘diplomatiek incident’. Hun buitenlandcommentator Lin Zixu:

“Everybody knows that a CCP official will not take this kind of action if he can move. Like Jiang Zemin, he appeared in public even when he was almost a zombie.”

Chinese regering houdt zich stil

Hoewel het Chinese media verboden is er ook maar iets in het openbaar over te schrijven, wordt sindsdien op internet en op Chinese mediaredacties volop gespeculeerd over de gezondheid van Xi Jinping:

  • Volgens krantenredacties als Peking Nieuws en het Oosters ochtendblad van Shanghai is het aannemelijk dat Xi een licht hartaanval heeft gekregen en in het Pekingse legerziekenhuis Nummer 301 is opgenomen.
  • Volgens bronnen die de Britse krant the Guardian aanhaalt, zou de nummer twee van China zijn rug hebben geblesseerd bij het zwemmen.
  • Op Twitter werd gespeculeerd dat hij zijn enkel bij het voetballen zou hebben verstuikt.
  • Samenzweringstheorieën zijn er natuurlijk ook altijd: Xi zou gewond zijn geraakt bij een aanslag door aanhangers van zijn afgezette concurrent Bo Xilai en op sterven na dood zijn.

Correspondent NRC: deze afspraak zeg je niet zomaar af

Volgens correspondent Oscar Garschagen van NRC is er echt iets aan de hand met Xi Jinping. Vooral omdat het achttiende partijcongres in oktober voor de deur staat, een mooie gelegenheid voor de ‘kroonprins’ om zich als de aankomend nieuwe leider flink te profileren.

“Xi Jinping is de beoogd opvolger van Hu Jintao en het is dus logisch dat Clinton hem beter wil leren kennen aangezien de VS en China elkaars belangrijkste bilaterale gesprekspartner zijn. Ze heeft hem al een paar keer ontmoet, maar de afspraak van afgelopen week kan je ook zien als een ontmoeting in dat kader. Zo’n afspraak afzeggen doe je niet zomaar.”

De Chinese regering doet ondertussen alsof haar neus bloedt en ontkende dat de fotosessie met de Deense premier gepland stond. Volgens China Forbidden News en The Economist beweerde de woordvoerder van de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Hong Lei, zelfs dat Thorning-Schmidt al die tijd al een ontmoeting zou hebben met de burgemeester van Peking, Wang Qishan.

Thorning-Schmidt ontkende overigens ook tegenover Reuters dat een ontmoeting in het schema stond:

“I think there has been a slight misunderstanding. I would, of course, very much like to see Xi and I think I will see him at some stage, perhaps on my next visit to China, but he was never in my programme which we released on Friday, so there shouldn’t be anything new in my not seeing him.”

Net zoals bij alle Chinese leider is er ook over Xi Jinping weinig bekend. Alles wat ook maar te maken heeft met Chinese regeringsleiders wordt door de overheid nog steeds beschouwd als staatsgeheim. Iets wat zich toch tegen de natie zal keren zegt BBC-commentator Philip J. Crowley op Twitter:

Twitter avatar PJCrowley Philip J. Crowley #China is a emerging power but its consistent lack of transparency hampers its rise as the intrigue surrounding #XiJinping shows. @IPDGC