Held Belafonte kent ie-de-reen

Miriam Makeba en Harry Belafonte, zanger en discriminatiebestrijder.
Miriam Makeba en Harry Belafonte, zanger en discriminatiebestrijder.

Het uur van de wolf: Het lied van Harry Belafonte Ned. 2, 23.15 - 01.05 uur

Zanger Harry Belafonte is nu alleen nog bekend van The Banana Boat Song (Day-O), maar ooit was hij een grote ster en een belangrijke popularisator van de Amerikaanse en niet-westerse volksmuziek, vooral de calypso.

De documentaire Sing Your Song van Susanne Rostock richt zich niet op Belafonte’s muzikale, maar op zijn politieke betekenis. De eerste zwarte superster had toegang tot een breed, blank publiek. Daarom haalde Martin Luther King hem binnen voor de strijd tegen de segregatie. Diens beweging had aanvankelijk een radicaal imago. De charmante, sexy en keurige Belafonte was de aangewezen man om Amerika voor de zaak te winnen. Hij beperkte zich niet tot het lobbyen bij politici en sterren, hij liep ook mee aan het front. Spannend is het verhaal over de zanger die Mississippi intrekt met de Ku Klux Klan op zijn hielen.

Sing Your Song – aan elkaar gepraat door de 84-jarige Belafonte zelf – is een opsommerige, maar indrukwekkend hagiografie. Belafonte is een soort Forrest Gump die werkelijk ie-de-reen kent. Zijn we net bijgekomen van zijn Amerikaanse avonturen (ja, hij was ook dik met de Kennedy’s) gaat hij naar Afrika, waar hij de zaak dekoloniseert en en passant Miriam Makeba ontdekt. Hij heeft ook nog een vooruitziende blik: in de jaren vijftig haalt hij Afrikanen naar de VS om ze te laten studeren. Onder hen ene Barack Obama senior, die aldaar de eerste Afro- Amerikaanse president zou verwekken.