Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Geef ‘ns een Geert kado: shirts, tassen en deurmatten met Wilders erop

Een spelletje 'Mens, doe eens normaal!' uit de Wilders Web Winkel
Een spelletje 'Mens, doe eens normaal!' uit de Wilders Web Winkel Een spelletje 'Mens, doe eens normaal!' uit de Wilders Web Winkel

Het biljet van honderd gulden met de PVV-leider erop was slechts het begin: Wildersaanhangers én -tegenstanders kunnen van alles krijgen met zijn hoofd erop. Een button, een dekbedovertrek, of zelfs een spelletje ‘Mens, doe eens normaal’ om de verkiezingsavond door te komen.

De Wilders Web Winkel is opgezet door beeldend kunstenaars, die met het wegvallen van subsidies op deze manier wat extra geld proberen te verdienen. Het kabinet vergezelde de culturele kaalslag toch met het argument dat kunstenaars ondernemerschap moeten tonen? Nou dan. Bij deze.

Tegelijkertijd wil de webwinkel de brug tussen pro- en anti-Wilders slechten. Verwelkom je allochtone buurman met deze deurmat of gebruik de PVV-meeuw (met een spanwijdte van maar liefst 70 centimeter) op een verjaardagsfeestje als piñata.

Het Wilders-t-shirt kan met zijn hoofd recht of op z'n kop.

Het Wilders-t-shirt kan met zijn hoofd recht of op z'n kop.Het Wilders-t-shirt kan met zijn hoofd recht of op z'n kop.

Volgens Tabo Goudswaard, die de webwinkel samen met Dominique Himmelsbach-de Vries opstartte, is Wilders de uitgewezen inspiratiebron voor hun kunst:

“Wilders is onze muze - het is een inspirerend mens door wat hij zegt en hoe hij eruit ziet. Hij heeft succes met een populistische aanpak en dat proberen wij ook. Voor of tegen Wilders, dat maakt niet uit: als het verkoopt, dan bieden wij het aan.”

Een aantal van de producten op de site, zoals het shirt en het dekbedovertrek, zijn van ‘het huismerk’ - van de oprichters zelf dus. De deurmat is van kunstenaar Finbar van Wijk en ook politiek cartoonist, illustrator en ontwerper Trik draagt bij. Vanmiddag gaat Goudswaard nog langs bij NRC-cartoonist Hajo. Vanavond hopen ze het assortiment te hebben aangevuld met het nieuwe spul.

Alle producten zijn in kleine aantallen gemaakt. De makers komen ook graag naar braderieën en dergelijke om de producten in een standje aan te prijzen. Zelf als kunstenaar aan de slag met Wilders’ beeltenis? De webwinkel staat open voor aanvullingen op het assortiment.