Oud-premier De Villepin weer naar huis na verhoor in fraudezaak

De Villepin, hier op archiefbeeld, werd vanochtend voor verhoor aangehouden. Foto AFP / Fred Dufour

De Franse ex-premier Dominique de Villepin is aan het einde van de middag vrijgelaten, nadat hij eerder vandaag voor verhoor werd aangehouden in verband met een fraudezaak.

De Villepin, premier onder president Jacques Chirac, werd volgens de Franse krant Le Monde vanochtend meegenomen naar het politiebureau om een verklaring te geven over zijn aandeel in een mogelijke fraudezaak rondom een vriend van hem, Régis Bulot. Die was destijds voorzitter van hotelketen Relais & Chateaux en zou zich schuldig hebben gemaakt aan zwendel en misbruik van vertrouwen. Bulot, sinds november vorig jaar achter de tralies, zou onder meer mensen hebben opgelicht en zwart geld hebben witgewassen.

De politie onderzoekt of De Villepin zich schuldig heeft gemaakt aan het misbruiken van zijn machtspositie. In een poging zijn vriend te beschermen zou hij de latere directie hebben afgeraden de frauduleuze praktijken openbaar te maken.