Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Staatssecretaris Weekers heeft megagroot billboard, maar weet niet wie ‘m betaalt

De 35 meter hoge reclamezuil van Frans Weekers langs de A73 bij Roermond. Foto NRC / Chris Keulen
De 35 meter hoge reclamezuil van Frans Weekers langs de A73 bij Roermond. Foto NRC / Chris Keulen De 35 meter hoge reclamezuil van Frans Weekers langs de A73 bij Roermond. Foto NRC / Chris Keulen

In Limburg voert staatssecretaris Frans Weekers van Financiën (VVD) een intensieve herverkiezingscampagne. Maar wie al zijn financiers zijn, weet de bewindsman niet.

Duurste onderdeel van de campagne is een 35 meter hoge reclamezuil – een van de hoogste van het land - langs de A73 bij Roermond. Vanaf die plek roept Weekers iedereen al twee weken op om morgen op hem te stemmen. De kosten voor de mega-billboard bedragen zo’n 5.000 euro (3.000 huur, 2.000 doek).

De VVD-woordvoerster tegenover NRC:

“Frans Weekers weet niet wie zulke dingen allemaal regelt en betaalt. Dat kan hij echt niet allemaal bijhouden.”

De VVD betaalt het in elk geval niet. “Wij betalen niet mee aan persoonlijke campagnes”. Ze heeft wel nog een advies: “Vraag Jos van Rey eens.”

‘Een vriendendienst’

Van Rey is een van de boegbeelden voor de VVD in het zuiden - Eerste-Kamerlid en wethouder in Roermond- en vastgoedmiljonair. “Het is een vriendendienst, die ik privé betaal”, reageert Van Rey die niet over offertes of facturen zegt te beschikken.

Navraag leert dat de reclamezuil eigendom is van Gelre BV, een bedrijf waarvan de Roermondse projectontwikkelaar Piet van Pol mede-eigenaar is. Hij is een vriend en vastgoedrelatie van Van Rey. Een door B en W ingestelde onderzoekscommissie concludeerde vorig jaar dat bij de vriendschap tussen de wethouder en de projectontwikkelaar sprake was van “een jarenlange en evidente schijn van belangenverstrengeling”. In twee gevallen constateerden de onderzoekers daadwerkelijke belangenverstrengeling.

De directeur van Gelre BV is een ex-ambtenaar van de gemeente Roermond. Hij werd in 2007 in hoger beroep veroordeeld tot twee maanden voorwaardelijke cel en 9.000 euro boete wegens het aannemen van steekpenningen. B en W van Roermond leverden Gelre BV bouwgrond en een bouwvergunning voor de reclamezuil.

De 35 meter hoge reclamezuil van Frans Weekers langs de A73 bij Roermond. Foto NRC / Chris Keulen

De 35 meter hoge reclamezuil van Frans Weekers langs de A73 bij Roermond. Foto NRC / Chris KeulenDe 35 meter hoge reclamezuil van Frans Weekers langs de A73 bij Roermond. Foto NRC / Chris Keulen

‘Goed dat Weekers dit allemaal niet weet’

Het huurbedrag dat Gelre BV voor twee weken ‘Weekerspromotie’ vraagt, ligt ruwweg 2.000 euro lager dan de 5.000 euro die volgens andere reclamebedrijven normaal is, zo leert navraag. Van Rey: “Ik heb een persoonlijk beroep op de directeur gedaan. Ik ken Frans Weekers al heel lang. Hij was mijn persoonlijk assistent toen ik in de jaren negentig Tweede Kamerlid was.” Wat het maken van het doek gekost heeft, zegt Van Rey niet te weten. “Dat heeft mijn schoonzoon geregeld.”

Een veroordeelde ambtenaar, een verstrengelde projectontwikkelaar en vriendendiensten? Van Rey:

“Het is maar goed dat Weekers dit allemaal niet weet.”

‘Merkwaardig dat hij niet wil weten wie hem helpt’

Jos van Rey verzekert nog dat de betaling van de reclamezuil “zeker niet” loopt via het bedrijf Liba Adviesbureau BV. Dat staat op naam van zijn twee kinderen. Het bureau organiseert en begeleidt verkiezingscampagnes voor VVD’ers, onder wie Van Rey zelf, en vergaart fondsen voor verkiezingscampagnes bij bedrijven. Een van die bedrijven is van projectontwikkelaar Van Pol.

Voormalig VVD-voorzitter Bas Eenhoorn zei vorige maand in NRC Handelsblad dat de manier waarop de VVD haar verkiezingscampagnes financiert, “bijzonder intransparant” is en zelfs “riskant”. Eenhoorn zelf is op vakantie.

Laurens Dragstra, schrijver van een proefschrift over partijfinanciering (2008), vindt het “merkwaardig dat een Kamerkandidaat niet weet en kennelijk zelfs niet wil weten wie hem helpt om een persoonlijke campagne te voeren.” Volgens Dragstra is het niet verboden wat Van Rey doet:

“Toch kun je je afvragen of je dit als partij wel zo wilt aanpakken.”