Feit en mening: moeizame mix

Na ophef over een stuk wil Kustaw Bessems, chef van het Volkskrant-katern Vonk, de presentatie van de artikelen veranderen, zodat duidelijker is dat het om opinie gaat. In het nieuwe achtergrond- en opiniekatern worden feiten en meningen gemengd.

Sociaal wetenschapper Linda Duits schreef zaterdag in Vonk dat het tv-programma Nieuwsuur sensatietelevisie maakt. Carel Kuyl, hoofdredacteur van Nieuwsuur, reageerde gisteren in de Volkskrant furieus. In een naschrift schreef hoofdredacteur Philippe Remarque dat het stuk Duits’ mening weerspiegelt en niet die van de Volkskrant. „Als dit onderscheid door de presentatie onvoldoende duidelijk is geworden, betreur ik dat.”

Op Twitter ontstond gisteren rumoer over het naschrift dat een ‘mes in de rug’ van Bessems werd genoemd. Volgens Bessems ging het echter over de kop op de voorpagina. Daar stond zonder aanhalingstekens: ‘Nieuwsuur zaait angst’.

Eerder zei Bessems niet van plan te zijn in het katern „met tien vlaggen aan te geven dat de lezer een opiniestuk gaat betreden”.